Бербер

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Бербер се подготвува да го избричи лицето на седнат муштерија“, ок. 1801 г.

Бербер — лице специјализирано за стрижење, обликување и негување на косата на лица од машки пол.[1][2] Тие се вешти професионалци што работат во берберници или салони, задоволувајќи ги потребите за нега на коса на муштериите. Берберите често обезбедуваат низа услуги, вклучувајќи фризури, потстрижување бради, бричење и обликување на косата. Улогата на берберот оди подалеку од само стрижење на косата; тие исто така нудат совети за техники за нега на коса и дотерување на своите муштерии. Берберите обично користат различни алатки како ножици, машинки, жилети и чешли за да ги постигнат посакуваните фризури и изглед. Тие исто така можат да обезбедат дополнителни услуги како фарбање на косата.[3]

Историја[уреди | уреди извор]

Антика[уреди | уреди извор]

Историјата на берберството се протега одамна. Во Египет се откриени жилети што потекнуваат од околу 3500 година пред нашата ера, што покажува дека луѓето се стрижеле дури и во древно време. Египќаните биле меѓу првите што понудиле берберски услуги околу 5000 пр. н. е., користејќи алатки направени од школки од остриги или изострен кремен.[4] Во нивното општество, берберите имале почитувана положба, со свештеници и медицински професионалци меѓу најраните забележани бербери.[5]

Берберството не било ограничено само на Египет; играло значајна улога во културите на различни континенти. Маите, Ацтеките, Ирокезите, скандинавските и монголските општества користеле берберски практики, честопати како начин за означување на општествените улоги или за време на војна. Во Стара Грција, мажите ги потстрижувале брадите, косата и ноктите од бербер на агора, која исто така служела како место за дружење и расправа за тековните настани. Берберството го пронашло својот пат до Рим преку грчките колонии на Сицилија околу 296 година пр. н. е., што довело до појава на берберници познати како „tonstrīna“ на латински. Овие берберници станале популарни места за собирање каде што луѓето ќе ги следат дневните вести и озборувања. Посетата на берберот наутро за многумина станало рутина, исто толку важна како и одењето во јавните бањи. Првото бричење на еден млад човек се сметало за значајна пресвртница во церемонијата на неговото полнолетство.

Римските бербери користеле различни алатки, вклучувајќи чешли, жилети, ножици и виклери, заедно со специјализирани инструменти за отстранување на брадата и отстранување на влакна.[6] Некои бербери станале доста богати и влијателни, работејќи дуќани што привлекле муштерии од високото општество. Меѓутоа, повеќето бербери биле едноставни трговци што управувале со мали продавници или работеле на улица, нудејќи ги своите услуги по пристапни цени.

Средновековие[уреди | уреди извор]

Во текот на средновековието и пошироко, берберите имале повеќеслојна улога како хирурзи и заболекари покрај нивните традиционални услуги. Покрај задачите како стрижење, фризерство и бричење, берберите преземале хируршки зафати како што се крвопуштање, огнени чашки и клизми, како и вадење заби, со што ја добиле титулата „берберски хирурзи“.[7]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „бербер“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „бербер“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „What Does a Barber Do?“. campus.edu. Посетено на 2024-03-02.
  4. „Barbering Timeline - National Barber Museum“. www.nationalbarbermuseum.org. Посетено на 2018-06-17.
  5. Moler, A.B.. "The barbers' manual." Internet Archive: Digital Library of Free Books, Movies, Music & Wayback Machine. The National Education Council of the Associated Master Barbers of America, 1 January 1928. Web. 19 March 2012. <https://archive.org/stream/barbersmanual00mole#page/n29/mode/2up>.
  6. Chrisman, Oscar (1920), The Historical Child, Boston: Richard G. Badger, стр. 235.
  7. „Surgeons and Surgical Spaces #The Barber's Shop“. sciencemuseum.org.uk. Посетено на 2020-05-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]