Фризер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Миење коса на фризер

Фризер — човек чие занимање е да ja намали или обликува косата, со цел да се промени или одржи имиџот на една личност. Ова се постигнува со користење на комбинација на боење на косата, стрижење, и други техники. Повеќето фризери се професионално лиценцирани како: фризер, бербер или козметичар.

Историја на фризерството[уреди | уреди извор]

Фризурите низ историјата[уреди | уреди извор]

Низ историјата, луѓето ја носат нивната коса на различни начини,во голема мера определена од страна на модата и културата во која живееме. Фризурите ја означуваат социјалната класа, возраст, брачна состојба, расна идентификација, политички убедувања и ставови за родовите. Во многу култури, често од религиозни причини, косата на жените е покриена во јавност, а во некои, како јудаизмот или европејсата православната заедница, косата на жените е избричена или кратко пострижена, и покриена со перики. Само од крајот на Втората светска војна се Жените почнале да ја носат косата природно.

Фризурите во модерното време[уреди | уреди извор]

Од 1970, жените ја носат косата на различни начини и најчесто природни...Жените денес често носат и сјајни украси. Денес,жените и мажите можат да изберат широк спектар на фризури,но од нив се очекува нивната фризура да ја носат во согласност со родовите норми.во поголемиот дел од светот,мажите со долга коса и жените чија коса не е внимателно негувана може да се соочат со различни форми на дискриминација,вклучително и малтретирање,социјални посрамувања или дискриминација на работно место. ова е нешто помалку точно на Афроамериканците,кои ја носат нивната фризура во различни стилови кои се поклопуваат со оние на афроамериканските жени,вклучувајќи плетенки,суканици и слично.

Фризерот како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 208.
  2. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 36-37.
  3. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 39.