Банка на Канада

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Канадската банка е Канадската централна банка , основана со Закон за банка на Канада(1934 год.) . Таа била основана за време на Големата криза . Банката служи како фискален застапникна Канадската влада и има единствено право да емитува пари .