Прејди на содржината

Квантитативно олеснување

Од Википедија — слободната енциклопедија

Квантитативно олеснување (Quantitative easing-QE) — монетарна политика каде што централната банка создава нови електронски пари со цел да купи државни обврзници или други финансиски средства за стимулирање на економијата, односно да се зголеми трошењето во приватниот сектор и да се врати инфлацијата до својот таргет).[1][2] Неконвенционалната форма на монетарна политика, обично се користи кога стандардната монетарна политика станува неефективна во борбата против намалувањето на понудата на пари.[3][4][5][6] централна банка спроведува квантитативно олеснување со купување на одредено количество на финансиски средства од комерцијалните банки и други финансиски институции, на тој начин зголемувајќи ги цените на тие финансиски средства и намалувајќи го нивниот принос, додека истовремено се зголемува понудата на пари.[7][8] Ова се разликува од повеќе вообичаената политика за купување или продажба на краткорочни државни обврзници за да се задржат меѓубанкарските каматни стапки на предвидената целна вредност.[9][10][11]

Експанзивната монетарна политика за стимулирање на економијата обично вклучува централната банка да купува краткорочни државни обврзници за намалување на краткорочните пазарни каматни стапки.[12][13][14][15] Сепак, кога краткорочните каматни стапки ќе постигнат или ќе се приближат до нула, оваа метода повеќе не може да работи.[16] Во такви околности, монетарните власти, може да користат квантитативно олеснување за понатамошно стимулирање на економијата со купување на средствата на доспевање подолг од краткорочните државни обврзници, а со тоа се постигнува намалување на долгорочните каматни стапки и понатаму надвор на кривата на принос.[17][18]

Квантитативно олеснување може да помогне во осигурувањето дека инфлацијата нема да падне под целта. Ризици вклучуваат политиката да е поефикасна отколку што е посакувано во постапувањето против дефлацијата (што доведува до повисока инфлација на подолг рок, поради зголемувањето на понудата на пари),[19] или да не е доволно ефикасна ако банките не сакаат да им позајмуваат и потенцијалните кредитобаратели не сакаат да се позајмуваат.[20] Според Меѓународниот Монетарен Фонд, Федералниот систем на резерви, и разни економисти, квантитативното олеснување преземени после глобалната финансиска криза од 2007-08 ги ублажи некои од економските проблеми од кризата.[21][22][23]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „What is quantitative easing?“. Bank of England. Архивирано од изворникот на 2016-04-23. Посетено на December 14, 2016.
 2. „What is quantitative easing?“. March 9, 2015. To carry out QE central banks create money by buying securities, such as government bonds, from banks, with electronic cash that did not exist before...If QE convinces markets that the central bank is serious about fighting deflation or high unemployment, then it can also boost economic activity by raising confidence.
 3. Bullard, James (January 2010). „Quantitative Easing — Uncharted Waters for Monetary Policy“. Federal Reserve Bank of St. Louis. Посетено на 26 July 2011.
 4. King, Mervyn (25 October 2011). „No guarantee bank lending will rise, says Mervyn King“. BBC News.
 5. „Loose thinking“. The Economist. 15 October 2009.
 6. Publications | Learning the Lessons from QE and Other Unconventional Monetary Policies: 17–18 November Архивирано на 31 декември 2011 г..
 7. Elliott, Larry (8 January 2009). „Guardian Business Glossary: Quantitative Easing“. The Guardian. Посетено на 19 January 2009.
 8. Bank of England (27 May 2013). „Quantitative easing – injecting money into the economy“. bankofengland.co.uk. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-12-29. Посетено на 2017-04-12. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
 9. Quantitative Easing Explained (PDF). London: Bank of England. 2011. Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-10-30. Посетено на 2017-04-12. The MPC's decision to inject money directly into the economy does not involve printing more banknotes. Instead, the Bank buys assets from private sector institutions – that could be insurance companies, pension funds, banks or non-financial firms – and credits the seller's bank account.
 10. „Quantitative Easing“ (PDF). Bank of England. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-08-29. Посетено на 2017-04-12. The Bank can create new money electronically by increasing the balance on a reserve account. So when the Bank purchases an asset from a bank, for example, it simply credits that bank's reserve account with the additional funds. This generates an expansion in the supply of central bank money
 11. „Quantitative Easing Explained“. Bank of England. Архивирано од изворникот на 2009-03-16. Посетено на 2017-04-12. This does not involve printing more banknotes. Instead the Bank pays for these assets by creating money electronically and crediting the accounts of the companies it bought the assets from.
 12. Open market operations: A Glossary of Political Economy Terms – Dr. Paul M. Johnson.
 13. Open Market Operation – Fedpoints.
 14. Monetary policy Instruments Архивирано на 31 октомври 2012 г..
 15. The implementation of monetary policy in the euro area. European Central Bank. 2008. стр. 14–19.
 16. BBC (6 March 2013). „What is quantitative easing?“. bbc.co.uk. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
 17. „Dr. Econ: I noticed that banks have dramatically increased their excess reserve holdings. Is this buildup of reserves related to monetary policy?“. Federal Reserve Bank of San Francisco. March 2010. Архивирано од изворникот на 2012-06-14. Посетено на 4 April 2011.
 18. Bernanke, Ben (13 January 2009). „The Crisis and the Policy Response“. Federal Reserve. Посетено на 4 April 2011.
 19. Bowlby, Chris (5 March 2009). „The fear of printing too much money“. BBC News. Посетено на 25 June 2011.
 20. Isidore, Chris (5 October 2010). „Federal Reserve move toward quantitative easing poses risks“. CNNMoney.com. Посетено на 25 June 2011.
 21. Unconventional Choices for Unconventional Times: Credit and Quantitative Easing in Advanced Economies; by Vladimir Klyuev, Phil de Imus, and Krishna Srinivasan; IMF Staff Position Note SPN/09/27; 4 November 2009.
 22. "Evaluating Large-Scale Asset Purchases," 11 October 2012
 23. Feldstein, Martin (24 February 2011). „Quantitative Easing and America's Economic Rebound“. project-syndicate.org. Project Syndicate. Посетено на 4 April 2011.