Александар Македонски 1970

Од Википедија — слободната енциклопедија

Движењето за самоосознавање и за признавање на македонската нација „Александар Македонски 1970“ била конспиративна македонска национална политичка организација во Пиринскиот дел на Македонија и на македонската емиграција во Софија, формирана во 1968 година, составена од група македонски интелектуалци со цел да дејствува за признавање на македонската нација и да се бори за слободна обединета независна суверена македонска држава. Претставници на Движењето во 1970 година, пред да бидат уапсени, емигрирале во СР Македонија, каде што не добиле политички азил, а оттука заминале во Западна Европа. Во Копенхаген на 2/3 мај 1971 со ЦК на ОКМ постигнале согласност за обединување на Движењето со Организацијата на Ослободителниот комитет на Македонија[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Д-р Иван Катарџиев, Македонската политичка емиграција по Втората светска војна, Скопје, 1994

Надворешни врски[уреди | уреди извор]