Сојуз на македонските младински организации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Амблемот на МСМ со надпис „Култура Просвета Родољубие“.

Сојузот на македонските младински организации (СММО) бил главна организација на младите македонски бегалци од Македонија, населени во Бугарија. Организацијата е во блиски односи со Внатрешната македонска револуционерна организација, како и со Македонското студентско друштво "Вардар" (МСД "Вардар"), Сојузот на македонските студентски друштва во странство, претседателството на бугарското национално малцинство во Женева и други. Печатени органи на Сојузот се весник "Устрем" и списанието "Татковина". Организацијата се издржува главно со членски вносови и други сопствени приходи, но и со помош на Македонската кооперативна банка [1]. Неговата активност е забранета по Деветнаестомајскиот удар од 1934 година.

По Втората балканска војна, а особено по завршувањето на Првата светска војна, македонското население во Македонија било организирано прогонувано од новата грчка и српска власт. Во Бугарија, бегалците се организираат околу културно-просветните организации чии главни цели се да ги задржат сплотени Македонците во егзил. ВМРО го помага создавањето и ја насочува работата на сличните организации.

Во 1914 година во Варна се создава првото училишно взаемнопомагателно друштво, а во 1923 година слична унија се формира во Пловдив. Официјалниот Сојуз е основан на 24 мај 1923 година во Варна од претставници на 11 младински македонски организации во Бугарија. Во ноември истата година на Првиот конгрес во Русе се приклучиле и друштвата групирани околу Пловдивската организација. На крајот на 1923 година Сојузот обединувал 22 организации со околу 3 000 членови [2].

ММС брзо се развива и во почетокот на 1934 година има 25 000 членови, обединети во 250 организации [3].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Гребенаров, Александър. Легални и тайни организации на македонските бежанци в България (1918-1947), МНИ, София, 2006, стр. 264.
  2. Енциклопедия „Пирински край“, том 1, Благоевград, 1995, стр. 538.
  3. МАКЕДОНСКИ МЛАДЕЖКИ СЪЮЗ, 29.11.2003 г. от сайта http://www.znam.bg