Лунарен календар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Лунарен календар е календар чии датуми ги означуваат месечевите мени (месечеви мени се различните изгледи на Месечината гледана од Земјата).

Календарите кои ги означуваат временските сезони и вртењето на Земјата околу Сонцето се викаат сончеви календари, како Грегоријанскиот календар.

Единствениот лунарен календар кој е во широка употреба е Исламскиот календар.