Класификација на птиците

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
mini

Класата птици спаѓаат во коленото на хордати, во царството на животни.

Поткласи[уреди]

Класата на птиците (Aves) се дели на две поткласи:

  1. поткласа: праптици, стари птици или изумрени (Archaeornithes)
  2. поткласа: нови птици (Neornithes)

Надредови, редови и фамилии[уреди]

Денешните птици, според начинот на движење се делат на два (односно три) надреда:

1. надред птици пливачи (Natantes или Impennes)

ред пингвини (Sphenisciformes)
фамилија пингвини (Spheniscidae)

2. надред птици тркачи, птици без гребен, (Palaeognathae, Ratitae) со следните редови:

ред казуари (Casuariiformes)
ред киви (Apterygiformes)
ред ноеви (Struthioniformes)
ред нандуи (Rheiformes)

3. надред птици летачи или птици со гребен (Neognathae, Carinatae) кому му припаѓаат следните редови и фамилии:

Литература[уреди]

  • Ѓоровиќ Ана, Калезиќ, М: Морфологија на хордатите. Биолошки факултет, Белград
  • Калезиќ, М: Основи на морфологијата на `рбетниците, ЗУНС, Белград, 2001
  • Marcon, E, Mongini, M: Сите светски животни, ИРО Вук Караџиќ, Белград, 1986.
  • Петров Бригита, Радовиќ, И, Миличиќ Драгана, Петров И: Општа и систематска зоологија (практикум со работна тетратка), Биолошки факултет, Белград, 2000
  • Петров Бригита: Скрипта за студентите од молекуларна биологија
  • Петров, И: Собирање, препарирање и чување на инсектите во збирки, Биолошки факултет, Белград, 2000.
  • Радовиќ, И, Петров, Бригита: Разноликоста на животот 1 - структура и функции, Биолошки факултет Белград и Stylos Нови Сад, Белград, 2001.
  • Ратајац, Ружица: Зоологија за студентите на Земјоделскиот факултет, ПМФ во Нови Сад и МП Stylos Нови Сад, 1995.

Надворешни врски[уреди]