Пеликановидни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Пеликановидни
Период: Late Cretaceous–Recent, 65.5–0 мг
Pelecanus occidentalis
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Птици
Инфракласа: Neognathae
Ред: Pelecaniformes
Sharpe, 1891
Фамилии

традиционално:
Anhingidae
Fregatidae
Pelecanidae
Phalacrocoracidae
Sulidae

Распространетост на пеликановидните

Пеликановидни (Pelecaniformes) — ред птици. Тоа се птици кои живеат на вода и се хранат со риби. Сите четири прста им се споени со кожичка за пливање и затоа се одлични пливачи. Дел од фамилиите, како кормораните, на пример, се и одлични летачи.

Особини[уреди]

Сите видови од овој ред ја ловат својата храна под вода, а тоа се најчесто риби. Фамилиите на кормораните и анхингите имаат водонепропусно перје само во долниот слој, под покривното перје, а останатите видови имаат целосно водоотпорно перје. Сите видови имаат мали или затворени носници, што го спречува продирањето на водата во дишните органи. Кормораните и фалимијата блуни (Sulidae) дишат исклучиво преку клунот, бидејќи носниците им се целосно затворени. Една од типичните карактеристи на овој ред е дека сите видови гнездат во колонии. Колониите ги прават на осамени острови или далечни брегови. Повеќето видови прават вистински гнезда кои ги градат двата родитела. Младенчињата, по испилувањето, се целосно немоќни и родителите ги хранат со делумно сварена храна.

Систематизација[уреди]

Според традиционалната систематизација во редот на пеликановидните спаѓаат следните семејства:

Според новата класификација[1] (со ДНК-анализи) ибисите и лажичарките, кои беа во редот на штрковидните сега се преместени во редот на пеликановидните:

  • Фамилија: Treskiornithidae
    • Потфамилија: Plateinae - лажичарки

Исто така, подредот Sulae, е преиначен во ред Suliformes, со следните фамилии:

Наводи[уреди]

  1. A Phylogenomic Study of Birds Reveals Their Evolutionary History. Shannon J. Hackett, et al. Science 320, 1763 (2008).
  • Bourdon, Estelle; Bouya, Baâdi & Iarochene, Mohamed (2005): Earliest African neornithine bird: A new species of Prophaethontidae (Aves) from the Paleocene of Morocco. J. Vertebr. Paleontol. 25(1): 157–170. DOI: 10.1671/0272-4634(2005)025[0157:EANBAN]2.0.CO;2 HTML abstract
  • Mayr, Gerald (2003): The phylogenetic affinities of the Shoebill (Balaeniceps rex). Journal für Ornithologie 144(2): 157–175. [English with German abstract] HTML abstract
  • Mortimer, Michael (2004): The Theropod Database: Phylogeny of taxa. Retrieved 2013-MAR-02.

Надворешни врски[уреди]