Градови во Романија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Романија е типичен пример за централистички уредена држава, каде доминира главниот град Букурешт, кој денес брои околу 2,5 милиони жители со предградијата. Тој е средиште на државата во вистинска смисла и на сите полиња, без ниту еден друг сличен град во државата. Градовите што го следат се 7 - 8 пати помали од главниот град. Затоа Букурешт самиот сочинува група од примарни градови.

Секундарни градови се градовите со околу 300.000 жители и тие главно се средишта историските покраини на Романија, рамномерно распоредени на просторот на државата со подрачја на влијание од 1,5 до 2,5 милиони ромунски граѓани. Овде спаѓаат: Јаши, Клуж, Темишвар, Констанца, Брашов, Крајова, Галац. Овие градови се и важни стопански, културни и универзитетски средишта.

Терцијарните градови според значењето најчесто се градови - средишта на помалите окрузи во Романија. Тие обично имаат од 50 - 150 илјади жители и ги има околу 30 - 35.

Потекло на називот[уреди]

На романски градот се нарекува ораш (ром. Oraş), што води потекло од унгарскиот збор варош.

Список на градови со преку 35.000 жители[уреди]

Најголеми градови во Романија:

град грб романски назив жители
(2007 г.)[1]
округ
1. Букурешт Masterminds.ro - Stema Bucuresti - Transparenta.png București 1.926.334 Град Букурешт
2. Јаши Actual Iasi CoA.png Iaşi 320.888 Јаши
3. Клуж-Напока Stema-Cluj.gif Cluj-Napoca 317.953 Клуж
4. Темишвар Stema Timisoara.svg Timişoara 317.660 Тимиш
5. Констанца Actual Constanta CoA.png Constanţa 310.471 Констанца
6. Крајова Coa Craiova ro.png Craiova 302.601 Долж
7. Галац Actual Galati CoA.png Galaţi 298.861 Галац
8. Брашов StemaBrasov.svg Braşov 284.596 Брашов
9. Плоешти Coa ploiesti ro.gif Ploieşti 232.527 Прахова
10. Браила Coa Braila TO.png Brăila 216.292 Браила
11. Орадеа Coa oradea ro.png Oradea 206.614 Бихор
12. Бакау Coa Bacau RO.png Bacău 175.500 Бакау
13. Арад Coa Romania Town Arad.svg Arad 172.824 Арад
14. Питешти Actual Pitesti CoA.png Piteşti 168.458 Арѓеш
15. Сибиу Coa Romania Town Nagyszeben.svg Sibiu 154.892 Сибиу
16. Таргу Муреш Coa Romania Town Marosvásárhely.svg Târgu Mureş 149.577 Муреш
17. Баја Маре Coa BaiaMare MM RO.png Baia Mare 137.976 Марамуреш
18. Бузау Actual Buzau CoA.png Buzău 133.116 Бузау
19. Сату Маре COA SatuMare RO.png Satu Mare 115.630 Сату Маре
20. Ботошани Stema Botosani.svg Botoşani 115.344 Ботошани
21. Рамнику Валча Coa rmvalcea ro.jpg Râmnicu Vâlcea 107.656 Валча
22. Сучава ROU Suceava COA.png Suceava 106.138 Сучава
23. Пјатра Њамц Actual Piatra Neamt CoA.png Piatra Neamţ 105.499 Њамц
24. Дробета-Турну Северин Coa drtrsev ro.png Drobeta-Turnu Severin 104.035 Мехединци
25. Фокшани Actual Focsani CoA.png Focşani 103.219 Вранча
26. Таргу Жиу Coa Targu Jiu.png Târgu Jiu 96.562 Горж
27. Тулча CoaTulcea.png Tulcea 92.762 Тулча
28. Трговиште Actual Targoviste CoA.png Târgovişte 89.429 Димбовица
29. Решица Coa Resita RO.png Reşiţa 83.985 Караш-Северин
30. Бистрица Coa Bistrita RO.png Bistriţa 81.467 Бистрица-Насауд
31. Слатина Coa Slatina RO.png Slatina 79.171 Олт
32. Хунедоара ROU Hunedoara COA.jpg Hunedoara 71.380 Хунедоара
33. Васлуј Coa Vaslui RO.jpg Vaslui 70.267 Васлуј
34. Калараши Coa Calarasi CL RO.png Călăraşi 70.039 Калараши
35. Ѓурѓу Coa Giurgiu GR RO.png Giurgiu 69.587 Ѓурѓу
36. Роман Interbelic Roman CoA.jpg Roman 69.483 Њамц
37. Дева Coa Deva HD RO.png Deva 69.390 Хунедоара
38. Барлад Coa barlad ro.jpg Bârlad 69.183 Васлуј
39. Алба Јулија Actual Alba Iulia CoA.png Alba Iulia 66.369 Алба
40. Залау Actual Zalau CoA.png Zalău 63.305 Салаж
41. Свети Ѓорѓе Official Sf Gheorghe CoA.svg Sfântu Gheorghe 61.512 Ковасна
42. Турда Turda, Cluj COA.png Turda 55.770 Клуж
43. Медиаш Coa Medias RO.jpg Mediaş 55.203 Сибиу
44. Слобоѕија Coa Slobozia RO.gif Slobozia 52.677 Јаломица
45. Онешти Coat of arms of Onesti.jpg Oneşti 51.681 Бакау
46. Александрија Actual Alexandria CoA.png Alexandria 50.591 Телеорман
47. Петрошани Coa Petrosani HD RO.png Petroşani 45.447 Хунедоара
48. Лугож Coa Romania Town Lugos.svg Lugoj 44.571 Тимиш
49. Меѓидија Coa Medgidia.png Medgidia 43.867 Констанца
50. Пашкани Logo pascani.jpg Paşcani 42.172 Јаши
51. Текучи Coa Tecuci GL RO.png Tecuci 42.012 Галац
52. Миеркуреа Чук Coa Romania Town Csíkszereda.svg Miercurea Ciuc 41.852 Харгита
53. Сигету Мармацеј Stema Sighet.png Sighetu Marmaţiei 41.246 Марамуреш
54. Мангалија Coa Mangalia RO.jpg Mangalia 40.037 Констанца
55. Рамнику Сарат Interbelic Ramnicu Sarat CoA.png Râmnicu Sărat 38.805 Бузау
56. Кампина Coa Campina PH RO.png Câmpina 38.758 Прахова
57. Деж Coa Dej CJ RO.png Dej 38.478 Клуж
58. Кампулунг CampulungMuscel.png Câmpulung 38.285 Арѓеш
59. Одорхеу Секуиеск Coa Romania Town Odorheiu Secuiesc.svg Odorheiu Secuiesc 36.926 Харгита
60. Регин Stema reghin.png Reghin 36.023 Муреш
61. Миовени Stema-Mioveni.png Mioveni 35.849 Арѓеш
62. Фагараш FagarasCoA.png Făgăraş 35.759 Брашов

Останати важни градови[уреди]


Наводи[уреди]

  1. City Population - Einwohnerzahlen der Städte Rumäniens