Градови во Србија

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Градовите во Србија се територијални единици утврдени со Законот за територијална организација на Република Србија[1], кои претставуваат економски, административни, географски и културни центри на пошироко подрачје и имаат повеќе од 100.000 жители.

Според споменатиот Закон донесен на 28 декември 2007 година, Србија има 24 градови:


Град Грб Жители
во потесното подрачје
Жители
во поширокото подрачје
Белград
Small Coat of Arms Belgrade.svg
1.119.642 1.576.124
Валево
COA Valjevo.gif
61.035 96.761
Врање
Grb Vranje.jpg
55.742 87.288
Заечар
COA zajecar.png
39.491 65.969
Зрењанин
Coat of Arms of Zrenjanin.png
79.773 132.051
Јагодина
Blason de Jagodina.gif
35.589 70.894
Крагуевац
COA Kragujevac.png
146.373 175.802
Кралево
Coat of arms of Kraljevo.jpg
57.414 121.707
Крушевац
Grb ks.jpg
65.400 131.368
Лесковац
Srednji grb.jpg
78.030 156.252
Лозница
Loznica coa.svg
19.863 86.413
Ниш
Nis COA (small).gif
252.724 305.518
Нови Пазар
Novi Pazar (Grb).png
54.604 85.996
Нови Сад
Novi Sad 001.png
301.213 390.094
Панчево
COA Pancevo.gif
77.087 127.162
Пожаревац
Grb-Pozarevac.jpg
41.736 74.902
Приштина непознато 550.000 (проценка)
Смедерево
Smederevo coat of arms.gif
62.805 77.808
Сомбор
COA Sombor.gif
51.471 97.263
Сремска Митровица
Grb sremska mitrovica.svg
39.084 85.902
Суботица
Grb subotice.jpg
99.471 148.401
Ужице
Uzice COA small.gif
55.025 83.022
Чачак
COA Čačak.jpg
73.217 117.072
Шабац
Grb osnovni šabac.jpg
55.163 75.339

Градски населби во Србија[уреди]

Според важечкиот Закон за територијална организација на Република Србија поимот град се однесува исклучиво на видот на единицата на локална самоуправа. При одредувањето на статусот на градските и останатите населби во Србија се користи административно-правниот критериум од периодот на пописот на населението во 1981 г., според кој населбите со законски прописи се прогласуваат за градски; според таквата дихотомна поделба постојат градски населби (не градови) и останати населби (не села).


А | Б | В | Г | Д | Ѓ | Е | Ж | З | Ѕ | И | Ј | К | Л | Љ | М | Н | Њ | О | П | Р | С | Т | Ќ | У | Ф | Х | Ц | Ч | Џ | Ш

А[уреди]

Б[уреди]

В[уреди]

Г[уреди]

Д[уреди]

Ж[уреди]

З[уреди]

И[уреди]

Ј[уреди]

К[уреди]

Л[уреди]

М[уреди]

Н[уреди]

О[уреди]

П[уреди]

Р[уреди]

С[уреди]

Т[уреди]

Ќ[уреди]

У[уреди]

  • Уб - број на жители 2002: 6.018
  • Ужице - број на жители 2002: 54.717
  • Умка - број на жители 2002: 5.292

Ф[уреди]

  • Футог - број на жители 2002: 18.582

Ц[уреди]

Ч[уреди]

Ш[уреди]

  • Шабац - број на жители 2002: 55.163
  • Шид - број на жители 2002: 16.311

Останати населби што немаат статус на градски населби, а имаат повеќе од 5.000 жители[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Закон о територијалној организацији Републике Србије, Службени гласник 129-07, 29. децембар 2007.