Градови во Литванија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Во Литванија официјално има 103 градови (литв.: еднина miestas, множина miestai). Според државниот закон статус на град може да добие секоја населба од збиен тип со повеќе од 3.000 жители, во која барем 2/3 од вработените не работат во примарниот сектор за производство (земјоделство, шумарство, лов и риболов). Во посебни случаи и помалите населби со историски наследен статус на град можат да добијат статус на град.[1]

Првите градови во Литванија се појавиле XIII и XIV век. Најстар град во државата е Клајпеда. Повеќето градови во Литванија се стари, настанале пред XVII век, но има и нови, кои настанале како последица на брзата индустријализација на земјата во XX век. Некои настанале од познатите излетнички места и одморалишта.

Повеќето од 103 градови во Литванија се мали и само 19 градови имаат повеќе од 20.000 жители. Среќна околност е нивната рамномерна разместеност по целата територија на државата. Според последниот попис од 2001 г., 66,7% од жителите на Литванија живееле во градовите и овој процент и понатаму расте.


Список на градовите според големината[уреди]

Бр. Грб Град Жители (2001 г.) Жители (2008 г.) Статус на град Округ
1. Vilnius city COA.gif Вилнус 554.281 544.206 1387. Округ Вилнус
2. Kaunas city COA.gif Каунас 378.943 355.586 1408. Округ Каунас
3. Klaipeda city COA.gif Клајпеда 192.954 184.657 1257. Округ Клајпеда
4. Siauliai city COA.gif Шаулјај 133.883 127.059 1589. Округ Шаулјај
5. Coat of Arms of Panevezys.svg Паневежис 119.749 113.653 1837. Округ Паневежис
6. Alytus city COA.png Алитус 71.491 68.304 1581. Округ Алитус
7. Marijampole COA.gif Маријамполе 48.675 47.010 1792. Округ Маријамполе
8. Mazeikiai COA.gif Мажејкјај 42.675 40.572 1924. Округ Телшијај
9. Jonava COA.gif Јонава 34.954 34.446 1864. Округ Каунас
10. Utena COA.gif Утена 33.860 32.572 1599. Округ Утена
11. Kedainiai COA.gif Кедајнај 32.048 31.055 1590. Округ Каунас
12. Telsiai COA.gif Телшијај 31.460 30.011 1791. Округ Телшијај
13. Visaginas COA.gif Висагинас 29.554 28.269 1977. Округ Утена
14. Taurage COA.gif Таураге 29.124 27.862 1924. Округ Таураге
15. Ukmerge COA.gif Укмерге 28.759 27.603 1486. Округ Вилнус
16. Plunge COA.gif Плунге 23.436 23.187 1792. Округ Телшијај
17. Silute COA.gif Шилуте 21.476 20.945 1941. Округ Клајпеда
18. Kretinga COA.gif Кретинга 21.423 21.452 1609. Округ Клајпеда
19. Radviliskis COA.gif Радвилишкис 20.339 19.625 1923. Округ Шаулај

Останати градови со помалку од 20.000 жители:

Надворешни врски[уреди]


Наводи[уреди]

  1. Закон за управните единици и нивните граници во Литванија (литв.)