Земјоделство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Земјоделство, орање на ориз во Индонезија
Дел од серијалот
Хортикултура и градинарство
RegaderaMetalica.jpg
Градинарство

Градинарство • Градина • Ботаничка градина • Арборетум • Ботаника • Растение

Хортикултура

Хортикултура • Земјоделство • Урбано земјоделство • Градска фарма • Органско полјоделство • Билна фарма • Разонодна фарма • Меѓусад • Фарма

Обичаи

Жетвен фестивал • Историја на земјоделството

Заштита на растенијата

Фитопатологија • Пестицид • Плевење

Земјоделството е процес на производство на храна, храна за животни, влакна и други потребни производи преку одгледување на одредени растенија и [[Домашно животно|домашнелие се означува голема група аграрни науки, кои ги проучуваат и иследуваат различни држави на ниво на културно растение- абиотични еколошки услови- биотични еколошки услови.

Околу 9 000 години п.н.е. жителите на Средниот исток почнале да ги садат првите посеви. Оттогаш се испробени многу начини на одгледување на растенија, животни и ловење на риба. Денес земјоделството е важен фактор за економскиот раст на една земја.

Најголемиот број на луѓе во светот се вклучени во земјоделството како нивна примарна економска активност, но и покрај тоа, тоа сочинува само четири проценти од светскиот БДП.

Земјоделството ширум светот[уреди]

Повеќе од половина од светското жителство своите основни прехранбени потреби ги задоволува само со три житарки: пченица, пченка и ориз. Азија дава повеќе од девет десетинки од вкупниот светски принос на ориз, а нејзиното ват на бреговите на Црно море, во Грузија. Бразил го снабдува светот со 85 % од вкупното произвидство на сок од портокал.

Производ Најголем произведувач
Чај Индија
Говеда Австралија
Кафе Бразил
Јајца Кина
Компир РусијаВидете исто така[уреди]

Ограноци[уреди]

Направи[уреди]