Градови во Босна и Херцеговина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на градови во Босна и Херцеговина.

Градови[уреди]

Map Bih entities mk.png

10 најголеми општини[уреди]

Само Сараево и Бања Лука имаат повеќе од 150.000 жители (последен попис во 1991). Според новите проценки, тука спаѓаат и Тузла и Зеница, кои во меѓувреме пораснале. Бројот на населението на БиХ е речиси невозможно да се процени поради големите преселби за време на војната (1992-1995), но и бидејќи проценките честопати се претерани од политички причини или локални соперништва.

Општина Население
1. Сараево (главен град) 500.000 (4 општини)
2. Бања Лука 225.000
3. Тузла 130.000
4. Биелина 120.000
5. Зеница 118.000
6. Мостар 112.000
7. Брчко 100.000
8. Приедор 95.000
9. Добој 80.000
10. Бихаќ 63.000

Поврзано[уреди]