Разговор:Главна страница/Архива 1

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Во македонскиот јазик, „страна“ се употребува за „страна на светот“, „лева и десна страна“, „завојуваните страни“ и слично, додека за дел од книга, весник, веб-сајт, се употребува „страница“.

„Страна“ употребена наместо „страница“ е чист србизам. Србите имаат еден ист збор и за „страна“ и за „страница“.


i bree, a gde su vam kontakti...valjda cu vas potreviti.


Originalna poruka ---------------------------- Naslov: yu wiki

Od: "Rebel Mouse" <rebelmouse(at)mutualaid.org> Datum: Ned, 13 Jun, 2004 12:04 Prima: milant(at)cg.yu


jelte, a sto se niste ranije setili da napravite wikipediju koja bi bila za celu bivsu jugoslaviju? ipak u celoj bivsoj yu nema toliko internet korisnika koliko u jednoj italiji, engleskoj, itd. sto znaci da bi bilo super da se to ujedinilo i da svi zajedno stavljamo clanke/rubrike/itd. evo ja cu napraviti yu.wikipedia.org pa cu obavestiti i ostale iz okoline, ali sumnjam da ce sloboda pobediti njihov nacionalizam... u svakom slucaju, videcemo sta ce biti. RM (iz beograda)


-- oslobodimo se

Превод[уреди извор]

Здравейте. Аз съм уикипедианец от българската Уикипедия. Забелязвам, че сте започнали да превеждате някои части от английски. Защо не вземете българските преводи, и върху тях да нанесете корекциите? Смятам, че така ще е по-лесно и по-бързо енциклопедията, която правите ще се популяризира по-бързо. Така ще придобиете и нови автори на статии, когато енциклопедията ви се разрастне. Димитър Цонев

И аз се включвам към предложението: нашият файл с интерфейса е m:LanguageBg.php, който можете да използвате, за да съставите македонския: m:LanguageMk.php. Надявам се, че като направите по-бързо интерфейса на македонски и като преведете помощните страници (можете също да ползвате нашите, ако са ви удобни) ще имате повече посетители и македонската Википедиа ще се развие бързо. Поздрави! --5ko 16:41, 13 Dec 2004 (UTC)

Поздрав! Идејата ви е одлична, ќе го базираме македонскиот превод врз вашиот фајл за превод. Благодарам.

Превод[уреди извор]

Можете да ја пренасочите дискусијата за локализација на МедиаВики (викито на кое работи Википедија нели) на http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members

Таму воглавно се водат дискусии за локализација на слободен софтвер, и веќе имаме воспоставено некои правила за преведување... се трудиме софтверот кој се прави на македонски да биде по правопис и сл. Има и полно луѓе со искуство во локализација така што можете да се надевате на совети.

Користењето на бугарскиот превод како основа не знам колку е добра идеја од проста причина што не знам дали нашиот и бугарскиот јазик имаат исти правила, правопис итн. Ај видете што ќе правите.

И да не се мешам во работата, кој и да е одговорен, контактирајте со тој момакот Нохат од врвот на страната и предложете да се смени „Слободната енциклопеја“ во „Слободна енциклопедија“ кај логото. Значи без „та“, мислам дека така е повеќе во духот на нашиот јазик. Можете да му препорачате на момакот да избере и некој посреќен фонт. :)

-- Новица

Фала, Новица :)

Инаку идејата преводот да се базира на бугарски или српски е постара... секако не би сакале бугарски или српски фрази во нашиот јазик.

(Tinodj 16:44, 25 мај 2007 (UTC)) И како сега јас да преведам некоја страна од Англиски на Македонски и тоа се да е легално низ системот на википедија.

datotekata za prevodot[уреди извор]

Inaku toa php datotekata so prevodot, najverojatno treba da se dade vo mediawiki proektot, i potoa wikipedia da ja zeme od tamu.

Поздрав[уреди извор]

Драго ми је да видим да је македонска Википедија активирана. Ако вам треба помоћ, слободно је потражите на страни за причу на српској Википедији. Кад будем довршио неке своје програме, моћи ћу их применити и на македонску Википедију, па ћу вам се јавити да ми праведете изразе на македонски. --Millosh 04:15, 5 Apr 2005 (UTC)

Мислам дека умна идеја е да се направи Navigation на Македонски. Ми се чини дека скоро сите од другите јазици на Wikipedia имаат навигација на својот јазик.

Мислам дека романа=романски, сменете го таму долу. И клајте некои други јазици, јапонски германски грчки, тие шо ги има најмногу уствари

Македонски со мало м?[уреди извор]

На главната страна на Википедија: http://www.wikipedia.org/, македонски е со мало м. Ургирајте таму да поправат. :)

-- Новица

Ургирано пред извесно време, а потоа одново и одново. Со оглед на тоа колку време им требаше за да не’ евидентираат дека имаме повеќе од 100 статии (мислам дека веќе имавме 300), не ме чуди. Мислам дека моментално најдобра шанса ни е да надминеме 1000 статии и тогаш да побараме преместување со големо М. Поздрав! - Ivica83
Па ајде имаме повеќе од 1000 - Dexter
Вчера пуштив барање за преместување во 1000+ листата. За одговор ќе почекаме малку, недела-две, ама ќе биде на крајот. Поздрав! - Ivica83

По некоја граматичка логика, присвојни придавки одат со мала буква ........(Dark Child)

МАКЕДОНИЈА СМЕ[уреди извор]

Абе не сме република македонија, македонци сме пустото.. Пишете во статиите македонија со линк до република македонија. не пишете целото република македонија... Зошто не признаја под вакво име??? Сите ќе не барат под буквата Р во индекс на пиоими место под М. ЗАТО ППИШЕТЕ МАКЕДОНИЈА!!! А за то малото м жал ми падна, оти само ние сме со мала буква напишани...

Сметам дека за Република Македонија не си во право. Во некои статии мора да се потцрта дека станува збор за Република Македонија баш како во статиите што ги имаш сменето; види го случајот со Република Ирска на пример. Етнички/географски Македонија е поголем регион што ги опфаќа и Пиринска и Егејска Македонија, а политички ние се бориме за уставното име - Република Македонија за разлика од сите тие варијации што ги налагаат. Тоа што имаме „Република“ никаде нема да не стави во индекс под „Р“ исто како што „the“ се игнорира при правење списоци. Слично и со Ирска - Ирска е целиот остров на кој што се наоѓа Република Ирска, а и политички треба да се направи разлика од Северна Ирска. Е сега, како што кажав, тоа е група на статии во кои постои обврска да се потцрта Република Македонија. Статии за уметност, култура, индустрија, спорт итн. нема потреба од такво нешто но ете и да има - пак не е грешно. А за тоа малото „м“ вака гледам на случајот - во македонскиот јазик правилно е придавка да се запише со мало „м“, така што доколку сите други не беа со голема буква, немаше ништо да ми значи тоа; ова е нешто како авто-педагогија за да не се нервирам околу такви грешки (сигурно ненамерна, по сите интервики списоци не има со големо М). Битното сепак е тоа што денес не има на листата додека во март месец воопшто не немаше. Е сега - постојано се обидувам да ги потсетам за таа грешка, а колку повеќе постови оставам толку поверојатно е да ме слушнат - ако повеќе луѓе ги потсетат на метавики за таа грешка, толку поверојатно да се направи измената. Така да оставете порака на метавики некаде http://meta.wikimedia.org/wiki/Main_Page и поголеми се шансите да бидеме со големо „М“. Поздрав! Ivica83

Na angliskiot tekst za Republika Makedonija ja smenija slikata za grbot zaradi nekoj strav od copyright infigment. Smenete ja slikata i na makedonskata verzija.

-- Novica

Ја сменив сликата, само помислата дека може да се стави копирајт за грб на држава, ми е неверојатна. Не би требало грбовите да бидат јавен домен? Добро, еве и да е самата изработка копирајтед, како може човекот да направи веродостоен грб, без на некој начин да копира нешто што веќе постои. Или понатаму, дали тоа значи дека тој што пак би го изработувал грбот, не смее да го изработи истиот грб? Сум го забележал овој проблем и порано, мислам дека тука треба државите да се вклучат, никој не смее да има копирајт над државен симбол или пак негова изработка (не зборувам само за Македонија, има и други со истиот проблем). Ова нема никаква смисла, колку и да барам некакво оправдување. --FlavrSavr 14:11, 6 Jun 2005 (UTC)


Објаснето е ова негде во англиската википедија за грбовите. Како изгледа грбот е објаснето во некој државен документ, самата изработка е копирајтед, тоа е тоа. Проблемот овде е што таа слика најверојатно не ја нацртале тие што викаат дека е нивно авторско право, ама па и што да губиш време да се објаснуваш. Момците од англиската верзија нашле друга слика и тоа е тоа.
-- Новица

Никулец[уреди извор]

5ко и неговиот робот и јас ги преправивме сите патрлоци во никулци, ајде другови администратори, преправите ја почетната страна да има линк на Никулци, и бришите го линкот за патрлоци. Поздрав --SkiSki 7 July 2005 22:21 (UTC)

„Икулец“ (???)[уреди извор]

Е па овоа стварно нема никаков смисол ! Кој го менил „темплате„ на „шаблон“ а не проверил да ли тагот за никулец работа? ИНтерфејсот на македонски треба да се направи али не по цена да википедијата губи на функионален квалитет. Овао преправка ми се чини во стил „поарно и гомно само да е наше.“ Тој што ја сторили, го молам да отправи тоа што направил - да го врати шаблон на темплате и да побара совет и дискусија со другите заинтересирани. Не само што не работа туку се и појавува текс „Шаблон:Икулец“; ма кој е тој Икулец?--SkiSki 14:59, 21 July 2005 (UTC)

Мислам дека е временен "bug" на софтверот и ќе биде оправен. Сега ((Никулец)) не работи, ((никулец)) е добре. Јас пуснав роботот и ќе ги промени сите статии на ((никулец)). Опитав со Шаблон:Икулец али не можав, затоа треба некој админ да го избрише. --5ko 16:24, 21 July 2005 (UTC)
{{Никулец}} bugzilla:3405 е веќе оправен. --5ko 11:29, 14 Септември 2005 (UTC)

Сликите[уреди извор]

Епа се израдвав дека видов конечно навигација на македонски да ви кажам право, оти не бев тука 100 години, сеа се вратив си глеам, навигација на мак... супер. Иначе, за сликите... Да можи некој да ги преправа сите текстој во скилите шо не се напишани на македонски ќе биди најубо. Пример гледам та сликата со јужниот пол, пиши southern ocean, е на пример да се најди некој да го смени то некако во „јужен океан“ (макар шо не знам ни дали постои таков) --guitardemon666

Вака, мислам дека не постои начин тоа да се направи, зошто датотеките постојат на Commons и тука подигнатите (upload-увани) постојат со латиничните имиња. Единствено што може да се направи тука е да се симнат сликите на диск, да се преименуваат во кирилица и да се подигнат пак, а тоа е многу труд, за според мене, не толку важна работа. --FlavrSavr 13:25, 8 Август 2005 (UTC)
Можи да си во право дека е многу труд ама оригинално е. Мислам сакаме цела википедија да биди на македонски. Еве шанса. Можи има некој шо не разбира странски јазици, па сака да си гледа на македонски. Ако е сликата на англиски, неможи добро да се илустрира. Мислам знам дека многу зборам, оти јас то незнам да го напрам со сликите, ама мислам дека не е толку бесцелно. --guitardemon666
Сфаќам на што мислиш, ама јас колку што се разбирам, кирилично именување на датотеки, не е баш најпаметна работа, јас сум именувал MSWORD документи така, после промена на системот, буквите ми се претворија во хиероглифи. Сепак, подобро некој што се разбира да каже. По пат, едно нешто сум сигурен, сликите од Commons не можат да се променат, ние оттаму ги влечеме со латиничните имиња. --FlavrSavr 15:53, 11 Август 2005 (UTC)

Абе има нешто утврдено име во нашате википедија или њет?[уреди извор]

Е сега како се викат disambiguation страниците на македонски, разликување или појаснување. Мене многу шарено ми се гледа, ко да има од се по малце --guitardemon666

Појаснување... каде виде разликување? --FlavrSavr 17:19, 13 Август 2005 (UTC)

Левијатан (разликување) Го има во нови страници... --guitardemon666

Е сега многу зборам ама така е[уреди извор]

Се во википедијата се вика странИЦА, ама почетна СТРАНА. Сега видов, и чудно ми падна.. Ако можи да се смени некако...

За wikibooks[уреди извор]

Ете така, откако администраторот го среди линкот до wikibooks, некои се решија да стават нешто таму (http://mk.wikibooks.org/wiki/JFLAP). Искрено, лично не знаев дека има вики книги на македонски (баш поради тоа што таков беше линкот и можда поради фактот дека никогаш не ми текна да откуцам „ручно“ http://mk.wikibooks.org/). Пишав нешто што е малку поспецифицчно, односно не е толку од енциклопедиски карактер, така да видете (осбено Вие студентите информатичари) и кажете што мислите. Да се пишуваат вакви текстови, на вакмо место, или не??? --Sikavica 22:51, 13 Септември 2005 (UTC)

категории[уреди извор]

му текнува на некој да види шо категории има и да ги сортира статиите некогаш по некоја категорија??? или само пишете и терајте, ни категорија ни класификација ни ништо

--guitardemon666

Енциклопедии со повеќе од 10.000 статии[уреди извор]

Hi. I don´t know your languge, but you haven´t Slovak wikipedia in this section. Slovak wikipedia have now 17584 articles. Slovak in origin language is Slovenská. I hope you repair this mistake. stefi

Slovak (Macedonian:словачки) is placed in that section. It's not named as "Slovenska", but as "Slovencina". Regards - Boyan 16:36, 18 Декември 2005 (UTC)

Turkish is now 10.000[уреди извор]

Здраво!

Sorry for English

Turkish Wikipedia now have 13154 articles. But Turkish Wikipedia is in 1.000 article group in your home page.

Листа на нови статии?[уреди извор]

Мислам дека може да ставиме листа на нови статии на главната страна. Веќе постои таков шаблон, може него да го искористиме. Само ќе треба редовно да го ажурираме :) Би било пожелно и да предложите место за листата. --Misos 20:20, 23 Јануари 2006 (UTC)

Супер е конструкцијата на тој шаблон, но дали можат да се направат некои модификации на него? На пример, на почетната страна тој да биде во облик Од новите статии - дали сте знаеле дека..., притоа со најсуштествениот дел од статиите кои ќе бидат наведени, всушност нешто слично како на англиската Википедија? Boyan 21:15, 23 Јануари 2006 (UTC)
Тој шаблон ионака не се користи нигде, може да му правиме што сакаме. Слободно измени го во таа форма, јас ќе го ставам на насловната страна. Пак останува прашањето, каде да стои? --Misos 21:32, 23 Јануари 2006 (UTC)
Под десниот дел со содржината, мислам... --FlavrSavr 23:16, 23 Јануари 2006 (UTC)
А како на босанската википедија? Можда не се знаеле дел и моментални настани на Македонската Википедија. Таман да форсираме некаква оргацизација :) --Misos 18:42, 24 Јануари 2006 (UTC)
OK, добра идеја, добро решение е тоа. Дечки, јас само да ви кажам дека ќе бидам надвор од поголеми ангажмани тука до средина на февруари некаде (=сесија). Поздрав --FlavrSavr 00:42, 25 Јануари 2006 (UTC)

Исто така, мислам дека треба да го намалиме фонтот на почетната страна. Со новите додатоци, навистина делува преголема. --FlavrSavr 01:01, 25 Јануари 2006 (UTC) (има и две други опции, да се намали текстот - можеби тоа со шоу-бизнисот и градовите и селата не е потребно, или тоа што е соопштението да се стави на друго место.) --FlavrSavr 01:20, 25 Јануари 2006 (UTC)

Треба да стои „Почетна страница“, а не „Почетна страна“[уреди извор]

Во македонскиот јазик, „страна“ се употребува за „страна на светот“, „лева и десна страна“, „завојуваните страни“ и слично, додека за дел од книга, весник, веб-сајт, се употребува „страница“.

„Страна“ употребена наместо „страница“ е чист србизам. Србите имаат еден ист збор и за „страна“ и за „страница“.


I`m sorry , i can`t hold . In bulgarian language the word for page is "страница" , too , so it`s a bulgarian borrow .. Try to keep your macedonian language , now you use too many of sirbian , turkish , albanian and greek words :(

Почетна страница е правилно![уреди извор]

Во право се тие што велат дека овде треба да биде: Почетна страница! Во македонскиот јазик зборот „страна“ означува местоположба во поширокиот простор.

Самиот збор „страница“ е деминутив од „страна“, а настанал со цел да се означи еден многу мал простор ограничен на една книга! Во книгите (хартиени или електронски) имаме страници. Овде имаме страници на (електронска) книга.

Велиме (примери):

П:На која страна си? О:На страната на штрајкувачите.

П: На која страница си? О: Само што почнав да ја читам книгава - на почетната страница сум! EvLa 09:24, 18 Февруари 2006 (UTC)

Гласање[уреди извор]

Тука може да гласате За, Против или Воздржан(а)/Неутрален(на) во врска со преименувањето во Главна страница. Исто така, можете да го образложите својот став во неколку реченици.

  1. За. Мислам дека страница е токму правилниот збор во литературниот македонски јазик.Boyan 10:09, 18 Февруари 2006 (UTC)
  2. За. Подобро е Почетна страница, но во секој случај е страница (Zdravko 09:56, 18 Февруари 2006 (UTC))
  3. Доколку е така правилно, и јас сум За. --Misos 11:57, 18 Февруари 2006 (UTC)
  4. ОК, За. --FlavrSavr 15:22, 18 Февруари 2006 (UTC)
  5. За --Јованвб 15:31, 18 Февруари 2006 (UTC)

Исход[уреди извор]

Со оглед на резултатите од гласањето, соодветната страница ја преименувам во Главна страница. Boyan 19:45, 19 Февруари 2006 (UTC)

Сега проблемот е како да не се пренасочува од главна страна во главна страница од основната страница на Википедија. Решение? Boyan 19:56, 19 Февруари 2006 (UTC)

Готово, нема никакви пренасочувања :) --Misos 21:25, 19 Февруари 2006 (UTC)

Викицитат[уреди извор]

Стои: Збир цитати

Нели е правилно: Збирка цитати --Aleksandar SK 03:20, 5 Март 2006 (UTC)

Темплејт за фусноти[уреди извор]

Дечки, кој го работи локализирањето на темплејтите? Пробав да ставам фусноти во некои написи и ми јави грешка. На англиски тоа е она со references.

Си функционираат и фуснотите. Треба прво да го искористиш ref тагот за каде сакаш да ставиш фусноти. Моментално го нема en:en.wikipedia.org/wiki/Template:Cite_web шаблонот (ваљда на тоа мислиш), но него може било кој регистриран корисник да го земе и преведе од англиската википедија. --Misos 18:42, 18 Март 2006 (UTC)

подкатегорија или поткатегорија[уреди извор]

незнам јас баш како се вика, ама знам имаше нешто шо се вика изедначвање на согласките по звучност,ќе да имаше врска со ова...?видете,прајте,стварно чудно личи поДкатегорија.кој шо знај нека го смени.фала --guitardemon666

под + наслов = поднаслов

под + држи = поддржи

под + категорија = подкатегорија

EvLa 06:43, 4 Април 2006 (UTC)

е оти се вика потпора а не подпора? ај видете во правописо на македонскио јазик, ќе видите дека се вика поткатегорја. ете и на оннет речнико се води како поткатегорија. епа сега ако мислите дека сте во право не менвајте го. а иначе во поднаслов д е иста звучност со н и зато се пиши така. а во подкатегорија д не е иста звучност со к и зато се изедначва со к преку претворање во т. бејзикс на македонскио правопис. значи се вика поткатегорија - не да бидам корни. а да не треба да гласаме случајно?

--guitardemon666 18:54, 8 Април 2006 (UTC)

Сите тесктови се достапни под условите...[уреди извор]

Треба да биде: Сите текстови се достапни под условите... EvLa 06:58, 4 Април 2006 (UTC)

бугарски аттацк[уреди извор]

абе некојси блгарин овде нешто си играл играчки пишел на бугарски напрајл некој страници... бришење викам јас

молекул или молекула[уреди извор]

моето знаење од хемија вика дека е молекул, ама сегде пиши молекула

Молекул е точното.

напрајв еден фајрфокс срч плагин за нашата википедија[уреди извор]

епа сега кој сака (ако веќе нема напраено самио) нека го преземи од тука кодот, а за инфо како да го вметните горе во тулбаро со плагини кликнете тука. барав сегде, ама не открив како да го напрам името на плагинот на кирилица. под виндоус барем, не го прикажва нормално името ако го напишам во кирилица во кодот.

ако има заинтересирани еве за кодот барајте го на guitardemon666 на gmail.com

--guitardemon666 20:52, 14 Април 2006 (UTC)

А зошто не го аплоадираш некаде на нет? Мислам дека може и на Википедија. И патем, некако стана вообичаено вакви дискусии да се водат на Порталот, па би ве замолил и тебе и Муад Диб да ги постирате таму. Едноставно - веројатно повеќе луѓе ќе ги видат. Поздрав и браво за трудот! --FlavrSavr 23:30, 16 Април 2006 (UTC)

Додавање страници без врска[уреди извор]

Гледам дека од вчера 14 април 2006 г. до денес 15 април 2006 г. мк.википедија.орг се зголемила за 200 статии. И покрај тоа што ова сугерира дека сме доста напред во уредувањето на нашава википедија, сепак ТОПЛО ПРЕПОРАЧУВАМ да НЕ СЕ ДОДАВААТ ПРАЗНИ СТАТИИ кои само влегуваат во статистика. Бот за додавање статии можам да компајлирам и јас. Дај да ги пополниме статиите со информации.

Статиите не се празни. Тие содржат неколку основни информации за селата и СТРУКТУРА на статијата. Секој, како што ќе наоѓа информации, може да ги проширува статиите. Мислам дека е многу полесно да се едитираат кога имаат дефинирано структура, како што е полесно да се пополни формулар, отколку да се напише нешто на презен бел лист хартија. --Filip M 14:39, 17 Април 2006 (UTC)


Ботот на филип за местата е супер, става добар формат за едитирање, но треба да работиме на нивно пополнување. И то. Мое мислење. Muad'Dib

Да, ама за жал нема начин да се создаваат такви шаблони, а да не се бројат во статистика. Освен ако не се стави никаков линк во нив, а тоа нема смисла. Што се однесува до пополнувањето, фино би било да имаме статистички податоци за селата - некои во Заводот за статистика велат дека нив едноставно ги нема... Не знам што да кажам. (патем, види го и горниот пост) --FlavrSavr 23:36, 16 Април 2006 (UTC)

Предлог за нови теми[уреди извор]

Мислам дека на главната страна недостасува соодветен линк преку кој би можело да се пристапи до темите и поимите од областа на образованието. На тој начин би можеле да го зголемиме и бројот на статиите со поместување на информации за основните и средните училишта. Сигурно ги има педесетина средни и најмалку стотина ако не и повеќе основни. Би биле дадени информации за називот на училиштето, локацијата на учлиштетео (адреса и сл), кога е основано колку ученици има, па ако сакаме и можеме да се стават и завршени ученици по генерации, ...

Разговор / Дискусија[уреди извор]

Некаде стои разговор, некаде дискусија. ама мене ми се чини дека не е адекватно ни едното ни другото. Можеби треба да биде означено со ФОРУМ. Па наместо уредување на разговор, да стои учество во форум или дискусја во форумот.

Точно место разговор, нека стои Форум. Зборот македонски, според македонскиот правопис (проверете и сами) треба да е со мала буква: "македонски", а не "Македонски". Бидејќи според македонската граматика тоа е општа именка. Сменете го тоа. Мислам на линкот: "Статии кои Македонската Википедија би требало да ги има".

3:40 PM, 5 мај 2006

Електротехника[уреди извор]

Треба да воведете нова категорија: "Електротехника", и да сместите линкови на некои статии кои ги имате сега и во таа категорија. Проверете на босанската или српската или бугарската Википедија, не сум сигурен точно на која, имаат категорија "Електротехниka". 12:40 PM, 19 maj 2006

Sorry I don't speak your language. I thought you should know that at last Greek WP exceeded the 10.000 articles limit. Kindly include it in the appropriate section. Thanks. en:User:NikoSilver

I kinda am unable to conceive what language you point on. You mean, you don't speak Macedonian right? --Muad'Dib

ДОВИДУВАЊЕ![уреди извор]

Поради видливите причини, морам да ви речам ЗБОГУМ на неодредено време. Иако ми е жал и многу сакам да ги уредувам статиите за селата сепак мора да се има некоја граница. Тоа е исто како мене да ми е ќеф да одам во друштво во кое го тепаат и мразат мојот најдобар пријател, нелогично нели! За се мора да има граница, норма и достоинство, не може ако некој НЕ ГАЗИ (пример Грците) ние да го поддржуваме во тоа ставајќи ги нивните симболи рамо до рамо со нашите кои тие не ги признаваат, извинете другари, енциклопедија е енциклопедија но чувствата и емоциите не може да бидат потиснати! ЗАТОА ЗБОГУМ ОД МЕНЕ НА НЕОДРЕДЕНО ВРЕМЕ, СЕ НАЈУБАВО И СЕ НАДЕВАМ РАБОТИВЕ КОН ПОДОБРО ЌЕ ТРГНАТ! ПОЗДРАВ И ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЈА И НИЕ СО НЕЈЗЕ! Македонец 20:49, 30 Мај 2006 (UTC)

ново иконче за јазиците[уреди извор]

го најдов ова на некоја википедија и ми се бендиса многу

Прашање[уреди извор]

Здраво,

Јас сум заинтересиран за уредување текстови од областа на психологијата, ама почетната страница на оваа категорија ми е доста конфузна. Расфрлани се доста поими е се нејасно средени по подкатегории. На пр. како рамноправни подкатегории се спомнуваат -Психолошки гранки- и -Социјална психологија- иако Социјалната психологија е гранка на психологијата. Понатаму, Социјална психологија има и во ПОДКАТЕГОРИЈА и во СТАТИЈА. Не ми е јасно по кој критериум нешто е ставено во ПОДКАТЕГОРИЈА, а нешто под СТАТИЈА.

Англиската верзија е одличен урнек.

ах тие србизми[уреди извор]

на страницата „Скорешни промени“ горе има збор „ТРАЖЕНЕ“! Ние во Македонија ништо не тражиме, туку „бараме“, „пребаруваме...

EvLa 06:03, 16 август 2006 (UTC)

Евла, не станува збор за србизам туку за превид. Страницата ја преведов од српската википедија, зборчето некако ми избегало :/ Фала на забелешката. --Милош 07:31, 16 август 2006 (UTC)

Поздрав и барање контакт-детали[уреди извор]

Го поздравувам постоењето на македонска Википедија.

Бидејќи не гледам како да се стапи во контакт со уредниците, молам да ми пратат порака на мојата е-поштенска адреса.

Поздрав,

Марио

Сите се уредници на Википедија, на кого поточно мислиш? :) Разговорите обично одат во делот Портал (врската лево, веднаш под Главна Страница). Што поточно те интересира? П.С. За да те контактираме по е-пошта треба да оставиш и адреса. --Милош 08:24, 24 август 2006 (UTC)

2 недели[уреди извор]

абе овие во рок од 2 недели веќе една вечност се бришат статиите :) избришете ги, или ако не, само делојте шо не се на македонски (полно ги има такви)... ако не то, барем избришете го то дека ќе бидат избришани во рок од две недели итн... сменете го малку ликот на главната страница... остана исто 5 месеци Guitardemon666муабет 14:58, 25 септември 2006 (UTC)

Срп и чекан[уреди извор]

Бетонскава „статуа“ на срп и чекан се наоѓа од десната страна на мостот кој води во селото Ногаевци во близината на Градско. Сум бил и во Русија и во Бугарија,ама ваков комунистички симбол не сум видел никаде! :) - Македонец 20:35, 14 октомври 2006 (UTC)

Часовник[уреди извор]

Дали може да се помести часовникот за + 1 час (работи по летна шема) Vladimir petkov 19:46, 1 ноември 2006 (UTC)

sorabotuvajte i so drugi gimnazii i falkuteti za da vi gi davaat nivnite seminarski i drugi proekti na studentite i profesorite za da se objavuvaat na wikipedia na mk

Ново Село[уреди извор]

Во Македонија има милијарда села што се викаат "Ново село", распоредени насекаде низ државава, но кај и да кликнеш (на: Градови и Села) те води на Струмичката општина "Ново село" треба да се среди тоа некако. На пример може со префикас на страната Демирхисар - Ново село или нешто слично. --ДАБ 12:41, 10 декември 2006 (UTC)

Македонски стати[уреди извор]

Мислам дека треба да правиме повеќе статии за нашево подрачје, за наши личности, за наши настани. Бидејќи тие не може да се најдат на ниту една друга Википедија(друг јазик). Многу е полесно да преведеш од некоја друга википедија, но да напишеш нешто сам, да го склопиш во целина, а со тоа да не повредиш ничии авторски права е тоа е тешко.

Затоа мислам дека треба и како статии на неделата да ги објавувате токму таквите, а не преведените кои се убаво средени, но сепак се само преведени. --ДАБ 12:41, 10 декември 2006 (UTC)

Секој може да предложи било каква статија за избрана. Тоа може да се направи тука. Еве, следна одбрана статија е онаа за Леб и сол. Boyan 12:49, 10 декември 2006 (UTC)


Актуелности[уреди извор]

Мислам дека ова со актуелности нема смисла... нема никакви актуелности :) мислам дека е умно да имаме одбрана слика (треба да се вика избрана, како и избрана статија) или па да имаме како грчката википедија избран циклус на статии... таму вечно остана циклусот за џез, има неколку статии за џез поврзани, и избран циклус е џезот... тука можи да биди ете гитарата (имам напишано баги работи за то) или за нов зеланд (за то имаме уште појќе). шо викате, нешто поинтересно од „новостите“ (веќе застареа)

guitardemon666 муабет guitardemon666

Одбрана статија на неделата => седмицата[уреди извор]

Нели треба да биде насловот на блокчето „Одбрана статија на седмицата“ на главната страница?

Избрана на седмицата треба, ај да се вратат и другите админи и со консензус ќе го смениме

guitardemon666 муабет guitardemon666

Категории?[уреди извор]

Пред да категоризирам статија би сакал да видам листа на СИТЕ категории кои веќе постојат за да не дуплирам џабе. Каде е листата молам?--Johan1298 03:01, 26 декември 2006 (UTC)

Еве ја листата: Специјални:Categories.

Commons admin notice[уреди извор]

Greetings from Commons!

You should update the icons of the various Wikimedia projects, since the icons used on this page have been replaced:

--ColdShine - 84.220.216.95 08:13, 29 декември 2006 (UTC)

Да се архивира разговорот[уреди извор]

да се архивира разговорот за главната страница, и да се дозволува разговор само за ГЛАВНАТА СТРАНИЦА... сепак, ова е разговор за страница, не за целиот проект... мислам треба да го архивираме

guitardemon666 муабет guitardemon666

до администраторот на mk.wikipedia (главна страница), во делот останати проекти, да се измени http://meta.wikimedia.org/wiki/Main_Page во http://meta.wikimedia.org/wiki/Главна Страница бидејќи постои делумен превод на оваа страница и на македонски јазик --brest 18:51, 17 јануари 2007 (UTC)

ОК, средив. Boyan 19:08, 17 јануари 2007 (UTC)

Во последно време се појавија повеќе тролови на Википедија (како GrekoMakedonski и Mafiozo) кои или се сокпапети или, пак, работат заедно на ист "проблем". Тоа јасно се гледа од нивните постапки кои не се од никква корист за подобрување на конкретната статија. Јас, лично, би ги блокирал трајно од уредување на македонската Википедија. Затоа, би сакал да ги слушнам мислењата на другите администратори и уредниците на Википедија. Boyan 13:54, 2 февруари 2007 (UTC)

Комплетно се согласувам во врска со нивното безконечно блокирање. Но, моето главно мислење е дека администраторите мораат побрзо и поефикасно да се бават со вавки секојдневни корисници/уредници...--Johan1298 13:40, 3 февруари 2007 (UTC)

  • Се согласувам да се блокираат засекогаш. А дека тие се "секојдневни" корисници, во грешка си :) --Б. Јанкулоскиразговор 13:52, 3 февруари 2007 (UTC)
  • Па, GrekoMakedonski треба да се блокира минимум на 3 месеци (последниот пат го блокирав на еден месец), а за Mafiozo, не знам, сеуште не е толку досаден. :-) --FlavrSavr 14:53, 3 февруари 2007 (UTC)
  • Слободно може да се блокираат. --Милош 17:17, 3 февруари 2007 (UTC)

Ќе ги блокирам засекогаш. И така само ќе се залажуваме доколку мислиме дека ќе се "поправат", што е невозможно. Boyan 15:31, 3 февруари 2007 (UTC)



Za glavnata strana[уреди извор]

Абе зошто на главната страна пишува дека википедија има 8993 статии кога има 9034 (кај скорешни промени)

Please check translation for "Wikisource - The Free Library"[уреди извор]

Hi. Please check the translation here for "Wikisource - The Free Library in your language (mk:).

Thanks!

Done. Thanks for the notification :) --Б. Јанкулоскиразговор 09:06, 26 март 2007 (UTC)

Викицитати[уреди извор]

Зошто нема викицитати на македонски јазик?

За ВикиКниги[уреди извор]

На ВикиКниги на мак. треба да ја ставите Библијата на македонски јазик.
Преводите на бугарски, српски, хрватски, словенски, албански, грчки, руски, германски, италијански, латински, француски, англиски (англиски и американски преводи има еден куп), латински, шпански, португалски, холандски, шведски, хебрејски, кинески, јапонски и да не редам понатаму и тоа едни од најквалитетните преводи на овие и други јазици на Библијата се достапни на интернет и можат да се симнат во секое време бесплатно од повеќе сајтови. И може секој во било кое време да ги симне и да ги постави или линкува на својот сајт бесплатно. Само Библијата на македонски не може да се најде на интернет. Треба да ја поставите на ВикиКниги библијата на мак. Само како да се дојде до преводот на мак. во електронска форма? На другите ВикиКниги е поставена Библијата.