The Carpenters

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
The Carpenters
Carpenters во 1972.
Биографски податоци
ЖанровиПоп, рок
Период на активност1968–1983
ИздавачиA&M Records
Мреж. местоwww.richardandkarencarpenter.com
Членови
Ричард Карпентер
Карен Карпентер

The Carpenters е поранешна рок група од САД формирана во 1968, во Дауни, Калифорнија. Во 1970-тите, дуото стана едно од најпопуларните со неколку хитови број еден, продавајќи повеќе од 100 милиони албуми. Имаат снимено вкупно 11 албуми и настапиле во Велика Британија, Австралија, Јапонија, Холандија и Белгија.

Во почетокот на нивната кариера, поради мекиот тон на нивната музика, тие добија отфрлања од музичката индустрија насекаде. 1970-тите беа време на рок и уметници како Џенис Џоплин и Џими Хендрикс со многу погруб тон и брзо темпо. И покрај сите пречки, Карен и Ричард не се откажаа и продолжија да ги испраќаат своите снимки до различни издавачки куќи с eventually додека на крајот A&M Records не ги привлече нивните уникатни. Херп Алперт одлучи да им даде шанса и им го промени животот засекогаш.

Дуото престана да постои по смртта на Карен на 4 февруари 1983 година, поради срцева слабост предизвикана од анорексија нервоза.[1]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Година Име
1969. Ticket to Ride
1970. Close to You
1971. Carpenters
1972. A Song for You
1973. Now & Then
1975. Horizon
1976. A Kind of Hush
1977. Passage
1978. Christmas Portrait
1981. Made in America
1983. Voice of the Heart
1984. An Old-Fashioned Christmas
1989. Lovelines
2001. As Time Goes By

Белешки[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]