Sepultura

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Sepultura
Sepultura на фестивалот во Вакен (2008)
Биографски податоци
Потекло Бело Хоризонте,
Минаш Жераис, Бразил
Жанрови треш метал, дет метал
Период на активност 1984–сѐ уште
Издавачи Cogumelo, New Renaissance, Roadrunner, Steamhammer, Nuclear Blast
Соработници Sarcófago, Nailbomb, Soulfly, Cavalera Conspiracy, Korn
Мреж. место sepultura.com
Членови
Пауло Пинто
Андреас Кисер
Дерик Грин
Елој Касагранде
Поранешни членови
Вагнер Ламониер
Жаиро Гуедес
Макс Кавалера
Игор Кавалера
Жан Долабела

Sepultura (на португалски: „гроб“)[1] е бразилски метал бенд од градот Бело Хоризонте, основан во 1984 година.[2] Оваа музичка група извршила големо влијание врз екстремните подвидови на метал музиката во доцните 80-ти и во текот на 90-тите години од минатиот век. Нејзиниот стил се смета за дет/треш, со повремени елементи од ну метал и хардкор панк.[3]

Групата била основана од браќата Кавалера, кои повеќе не се во бендот. Од првичните членови останале само басистот Пауло Пинто и гитаристот Андреас Кисер, додека нешто подоцна им се приклучил и Дерик Грин како вокал. Во досегашната кариера групата има издадено 13 студиски албуми, кои се продале во 20 милиони примероци на светско ниво.[4]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Студиски албуми
  • Morbid Visions (1986)
  • Schizophrenia (1987)
  • Beneath the Remains (1989)
  • Arise (1991)
  • Chaos A.D. (1993)
  • Roots (1996)
  • Against (1998)
  • Nation (2001)
  • Roorback (2003)
  • Dante XXI (2006)
  • A-Lex (2009)
  • Kairos (2011)
  • The Mediator Between the Head and Hands Must Be the Heart (2013)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Barcinski & Gomes 1999, page 17.
  2. Barcinski & Gomes 1999, page 16.
  3. Scaruffi, Piero (1999). „Sepultura“. scaruffi.com. http://www.scaruffi.com/vol6/sepultur.html. конс. 11 август 2013 г. 
  4. Rivadavia, Eduardo (5 мај 1994). „Sepultura biography“. Allmusic. http://www.allmusic.com/artist/sepultura-mn0000741746. конс. 13 јули 2008 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]