Rainbow

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Рони Џејмс Дио се најде себеси со поблиски врски со Ричи Блекмор, бидејќи бендот "Елф" во суштина беше трансформиран во она што ќе стане Rainbow. Името дошло од Rainbow Bar and Grill, лоциран во Лос Анџелес, каде што Рони и Ричи потрошувале дел од своето слободно време.[1] Замислата на поранешниот гитарист на Deep Purple, Ричи Блекмор, Rainbow брзо се разви во еден од најуспешните тешки метални групи во 70-те години зад харизматичниот фронтмен Рони Џејмс Дио. Заедно, дуото ќе продуцира низа признати албуми кои се уште се сметаат за класици на жанрот. Но, групата повеќе пати ќе го промени својот музички пристап по заминувањето на пејачот, на крајот збунувајќи и отуѓувајќи голем дел од нивната публика.

Турнеја по турнеја следеше помеѓу студиската работа и бендот доживеа голем број промени во линијата пред притисоците на крајот ги поттикнаа членовите да се префрлат на други работи. Отпуштајќи осум албуми за време на своето децениско траење, бендот конечно заврши кога Блекмор замина за да се приклучи кон неговите стари другари од Deep Purple во целосното обединување во 1984 година. И кога влијанието на Rainbow исчезна во интервентните децении, нивното е клучно поглавје во развојот на хеви метал и хард рок.[2]

Членови[уреди | уреди извор]

  • Ричи Блекмор - гитара (1975–1984, 1993–1997, 2015–сегашност)
  • Рони Џејмс Дио - главен вокал (1975-1979)
  • Рони Ромеро - главен вокал (2015–сегашност)
  • Јенс Јохансон - клавијатура (2015-сегашност)
  • Боб Новау - бас гитара , придружен вокал (2015-сегашност)
  • Давид Кеитх - тапани (2015-сегашност)

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Ritchie Blackmore's Rainbow (1975)
  • Rising (1976)
  • Long Live Rock 'n' Roll (1978)
  • Down to Earth (1979)
  • Difficult to Cure (1981)
  • Straight Between the Eyes (1982)
  • Bent Out of Shape (1983)
  • Stranger in Us All (1995)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „DIO / RonnieJamesDio.com - Discography - Rainbow“. web.archive.org. 2009-06-21. конс. 2019-02-19. 
  2. „Rainbow | Biography & History“. AllMusic (en-us). конс. 2019-02-19.