OGame

Од Википедија — слободната енциклопедија
OGame

Изработувач(и) Gameforge AG
Погон PHP, AJAX
Последна верзија 1.3
Подлоги Интернет пребарувач
Датум на издавање 2002
Жанр(ови) стратегија во реално време, тековна игра, масовна повеќекорисничка игра
Медиум Интернет
Побарувања Интернет пребарувач, Интернет пристап
Начин на
контролирање
Тастатура, Глувче

OGame е текст-заснована игра, со тематика на управување со ресурси и вселенски војни, и е масовна повеќекорисничка онлајн игра, со над два милиони акаунти.[1] OGame беше создадена во 2000 година, а е создадена и одржувана од страна на Gameforge AG.[2] OGame е достапна на повеќе јазици, и различни националности имаат свои заедници. Играта не прави разлика помеѓу националноста на заедниците, освен во ретки случаи. Играчите се генерално информирани за вести и други нешта како што се промените во правилата или нови верзии преку официјалните форуми.[3]

Од 10 февруари 2010 година, OGame.org има вкупно 49 универзуми, вклучувајќи и осум универзуми со користење на новиот редизајн. Повеќе се додаваат периодично. The prOgame Ogame вселената (Универзумот 35) е укинат како ексклузивен за платени членови, па сега секој може да се пријавите.

Игра[уреди | уреди извор]

Сите OGame универзуми се состојат од три класификации: галаксии, системи, како и планетатарни состави. Сите универзуми имаат 9 галаксии, секоја со 499 системи, кои имаат 15 планетарни системи. Испраќање на флоти помеѓу различни галаксии го зема најголемиот дел од времето, додека испраќањето на флоти во рамките на истиот систем одзема најмалку време.

Секој играч започнува со една планета на случајно назначени координати помеѓу слотови 4 и 12, во случаен систем и галаксија. Првата планета секогаш се состои од 163 области, кои одредуваат колку надградби на зградите можат да бидат направени на планетата, без оглед на слотот во системот на играчот. Империјата на играчот може да се состои до 9 планети во секој ненаселен планетарен систем. Сите конструирања, истражувања, и мисии се извршени или започнти од некоја планета или месечина. Развој се прави преку користење на три ресурси: метал, кристал и девтериум, а исто така и енергија и Темната материја. Постојат различни начини да се добијат овие ресурси, вклучувајќи го рударството, трговијата, и ограбувањето. Играчите се рангирани според нивните бодови, по еден бод се дава за секои илјада ресурси инвестирани во изградба, истражувања, бродови или одбрана. Бодови не се даваат за непотрошени средства.

Борба[уреди | уреди извор]

За разлика од многу други игри во реално време, OGame не им дава на играчите постојана контрола на неговото или нејзиното вселенското летало. Наместо тоа, играчот праќа брод на одредена локација (со користење на системот координати на играта) и она што се случува кога флотата пристигнува е надвор од контрола на играчот, во OGame, борбата започнува кога флотите или одбраните се пресретнат. Борбата се одвива веднаш и се состои од 1 до 6 круга. Флотите напаѓаат обично со цел да се добијат средствата од другиот играч, што се нарекува ограбување, ako флотата напаѓа, можа да ja уништи флотата на противникот и да ги собере остатоците настанати во битката. Одбраната се гради за да ја заштити планетата од нападите на непријателските флоти. Ако на една планета нема одбрана тогаш играчот е готов и ќе му отидаат сите ресурси

Сојузи[уреди | уреди извор]

Сојуз е група на играчи кои се здружени заедно најчесто за солидарни цели. Сојузите се создадени за играчите да се заштитат од нападите едни со други, да ги напаѓаат другите планети, или да промовираат слободна трговија меѓу членовите. Членови на сојузот можат да го користат ACS (Alliance Combat System), достапен во некои универзуми, да ги синхронизира движењата на флотите и мисиите со членовите на истиот сојуз и привремено распоредување на флота на планетите на сојузниците.

Трговци[уреди | уреди извор]

Играчите можат да вработат некој трговец користејќи ја темната материја за трговија на еден тип ресурс за друг. Износот на средствата со кои се тргува е ограничен на износ од слободниот простор во складиштата и износ од темна материја на играчот.

Офицери[уреди | уреди извор]

OGame нуди 4 различни офицери и командир, секој чини одреден износ на темната материја за да се “ангажира” за 1 недела или 3 месеци. Имињата на четирите различни службеници се инженер, геолог, технократ и адмирал на флота. Секој од нив ги подобрува одредени елементи или производството на ресурси.

Ресурси[уреди | уреди извор]

Постојат три главни ресурси: метал, кристал и девтериум како и темна материја.

Трите главни ресурси (метал, кристал, девтериум) може да се создадат преку рудниците. Постојат одделни рудници за секој ресурс кој може да се надгради за да се произведе ресурси побрзо. Овие ресурси се користат за правење на згради, бродови, одбрана и за истражување на технологијата. За да работат рудниците потребна е енергија. Енергија се произведува со правење на сончева централа или фузиски реактор (ова го претвора процент од создадениот девтериум во енергија) овие објекти, исто така, може да се надградат за да се произведе повеќе енергија.

Темната материја, сепак, не може да биде создадена. Може да испратите флоти на експедиција во потрга по неа. Таа, исто така може да се купи со вистински пари. Темната материја се користи за “трговец”, кој тргува на главните три ресурси, или да се купи еден офицер.

Награди[уреди | уреди извор]

  • OGame ја освои бронзата Superbrowsergame Award во 2006 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „OGame“. Архивирано од изворникот на 2006-07-14. Посетено на 2013-01-04.
  2. „www.heise.de article (германски)“. Архивирано од изворникот на 2007-10-12. Посетено на 2013-01-04.
  3. Официјален OGame форум

Надворешни врски[уреди | уреди извор]