Moodle

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мудл
Moodle course screenshot with Firefox
Изворни авториMartin Dougiamas
ПрограмериMartin Dougiamas
Moodle HQ
Moodle Community
Стабилно издание4.4[1] Уреди википодатоци / 22 април 2024
Прог. јазикPHP
Опер. системCross-platform
ВидCourse Management System
ЛиценцаGPLv3+[2]
Мреж. местоmoodle.org

Мудл (модуларна објектно-ориентирана динамичка средина за учење) е бесплатен извор за е-учење софтверска платформа, исто така познат како менаџмент систем, систем за управување, или виртуелна средина за учење . Заклучно со декември 2011 година имаше корисничка база од 72.177регистрирани и заверени сајтови, има 57.751.114 милиони корисници во 5.800.000 курсеви.

Мудл првично беше развиена од страна на Мартин Доугиамас да им помогне на наставниците во создавање на онлајн курсеви, со фокус на интеракција и соработка во изработка на содржини,и е во постојана еволуција.

Проектот Мудл се состои од неколку различни, но поврзани елементи, имено

 • софтверот.
 • Мудл Pty Ltd (исто така позната како Мудл седиште или Мудл доверба, со седиште во Перт, Западна Австралија), австралиски компанија која го врши поголемиот дел од развојот на основната Мудл платформа.
 • Мудл, е отворена мрежа од над еден милион регистрирани корисници кои комуницираат преку Мудл мрежното место за да ги споделат идеите, кодовите, информациите и бесплатната поддршка. Оваа заедница, исто така, вклучува голем број на несуштински програмери, со слободен извор.Мудл е лиценциран и модуларниот дизајн овозможува секој програмер да создаде дополнителни модули и одлики кои се дозволени за Мудл да стане вистински глобален, проект за соработка.
 • Мудл партнерската мрежата, која ја формира комерцијалната рака во Мудл животната средина го обезбедува најголемиот дел од финансирањето на Мудл Pty Ltd преку плаќање на авторските права.

Особености[уреди | уреди извор]

Мудл има неколку одлики кои се смета за типична за платформата за е-учење, заедно со некои оригинални иновации (како и системот за филтрирање) . Мудл е многу сличен на системот за управување со учење. Може да се користи во многу типови на средини како што се образование, обука и развој и деловни поставки.

Некои типични одлики на Мудл се

 • Известување за промени
 • Форум за дискусиј
 • Преземање на податотеки
 • Оценување
 • Мудал инстант пораки
 • Онлајн календар
 • Онлајн вести и објавувања (колеџот и нивото на курсот)
 • Онлајн квизови
 • Вики за слободен софтвер

Програмерите можат да ја прошират модуларната изградба на Мудл преку создавање на додатоци за специфични нови функционалности.Инфраструктурата на Мудл поддржува многу видови на додатоци:

 • активности (вклучувајќи ги Word и математичките игри)
 • Видови ресурси
 • Видови на прашање (со заокружување, вистина и лага, со дополнување на празното мести итн.)
 • Видови податочни области (Активности за базата на податоци)
 • Графички теми
 • Методи за проверка (можат да бидат корисничко име и лозинка)
 • Методи на запишување
 • Филтри на содржината

Достапноста на Мудал за други лица направи употреба на оваа инфраструктура.

Мудл корисници можат да го користите PHP за да напишаат и да создадат нови модули. Развојот на Мудл е помогнат со работата со отворен програмерски код.Ова придонесува кон брзиот развој и брзото поправање грешки.

По дифолт Мудл ја вклучува библиотеката TCPDF која им овозможува на генерализација на PDF документи од страници.

Распоредување[уреди | уреди извор]

Корисниците можат да го инсталирате Мудл од изворот, но им тоабара повеќе технички знаења отколку другите автоматски пристапи како инсталирање од Debian пакетот, имплементирање на готов клуч за употреба на клуч Мудл апаратот или со користење на Bitnami инсталерот .

Некои бесплатни Мудл вдомување услужници дозволуваатнаставниците да создадат Мудл-засновани онлајн часови без инсталација или серверско знаење.Тие обезбедуваат услуги со додадена вредност, како прилагодување и содржински развој.

Интероперабилност[уреди | уреди извор]

Мудл работи без промена на Unix, Linux, FreeBSD, Windows, Mac OS X, NetWare и сите други системи кои го поддржуваат PHP и базата на податоци, вклучувајќи ги повеќето вдомување услуги.

Податоците одат во единствена база на податоци.Мудл верзијата 1.6 може да користи MySQL или PostgreSQL.Верзијата 1.7, објавена во ноември 2006 година, ја прави целосната употреба на базата на податоци апстракција, така што монтерите можат да изберат една од многуте видови на опслужувачки бази на податоци како што се Oracle и Microsoft SQL Server.

Системите за Е-учење можат да имаат многу димензии на интероперабилност. Интероперабилни одлики на Мудл вклучуваат:

 • Автентикација, со користење на LDAP, Shibboleth или разни други стандардни методи (на пример IMAP)
 • Запишување, со користење на IMS претпријатие и други стандардни методи, или со директна интеракција со надворешната база на податоци.
 • Квизови и квиз прашања, дозволувајќи им влез / излез во голем број на формати: ПОДАРОК (сопствен формат на Мудл ), IMS QTI, XML и XHTML (Забелешка: иако излезот работи многу добро, влезот во моментов не е подготвен). Мудл обезбедува различни видови на прашања - пресметки, опис, есеј, појавување, вградени одговори, повеќе избор, краток одговор, бројчено, случајно појавување на краток одговор точно / неточно.
 • Ресурси, користењена IMS содржинските пакување, SCORM,AICC (CBT), LAMS.
 • Интеграција со други содржински системи за управување, како што се Drupal, Joomla или Postnuke.
 • Синдикално користење на RSS или Atom вести -надворешните вести можат да бидат прикажани во текот на курсот, форумите, блоговите и другите особини можат да бидат ставени на располагање на другите како вести.

Мудл исто така, има увозни одлики за употреба со други специфични системи, како што се увезуваат квизови или цели курсеви од Blackboard или WebCT.Овие увозни алатки не се, сепак совршени.Во времето на пишувањето (февруари2010) , Мудл немале увоз на Blackboard курсеви поради некои промени во PHP кодот.

Позадина[уреди | уреди извор]

Потекло[уреди | уреди извор]

Мартин Доугиамас, кој има завршено средно образование за компјутерската наука и образование, ја напишал првата верзија на Мудл. Д-р Доугиамас - "Употребата на софтвер со отворен код за поддршка на општествената конструктивна епистемологијата на настава и учење во интернет-засновани заедници на мисловните пребарувања".Иако како точната социјална изградба на ISM го прави Мудл различен од другите платформи за учење тешко да се покаже, тоа е цитирано како важен фактор од создавачите на Мудл Други Мудл посвојувачи, како отворениот Универзитет во Велика Британија,истакнаа дека учењето преку системите за управување подеднакво може да се види како "релативно неутрална педагогија".

Педагошкиот пристап[уреди | уреди извор]

Наведената филозофија на Мудл вклучува конструктивистот и општествен конструктивен пристап до образованието, нагласувајќи дека учениците (а не само наставниците) може да придонесат за образовните искуства. Мудл поддржува резултатно ориентирани средини за учење.

Потекло на името[уреди | уреди извор]

Акронимот на Мудл се залага за модуларна објектно-ориентирана динамичка средина за учење (во првите години од "М" се залага за "Мартин", именувана по Мартин Доугиамас, оригиналниот инвеститор). Каков и да е акронимот, името беше избрано, од дефиницијата за Мудл во речникот да одговара на сегашното име на доменот.

"Мудл" е заштитен знак во многу земји во светот создаден од Мартин Доугиамас Само партнерите на Мудл легално може да ја користат трговската марка за рекламирање на какви било Мудл услуги поврзани со вдомување, прилагодување, обука и така натаму.

Мудл статистика и удел на пазарот[уреди | уреди извор]

31 Август 2011 година:

Мудл имаше корисникот база на 55.110 регистрирани сајтови со 44.966.541 корисници во 4.763.446 курсеви во 214 земји на повеќе од 75 јазици.

 • На страницата со сите корисници, moodle.org, има 66 предмети и 1.090.234 корисници. По £ 5.000.000 инвестиции во 2005 година, Слободниот универзитет во Велика Британија е вториот по големина Мудл распоредувач од страна на корисничка база, со 714.310 корисници и 6093 предмети.Обемната список на првите десет Мудл сајтови (од курсеви и од страна на корисниците) се одржува во moodle.org.

Развој[уреди | уреди извор]

Мудл продолжи да се развива од 1999 година (од 2001 година со сегашната архитектура).Големи подобрувања во пристапност и прикажување на флексибилност беа развиени во 1.5.Тековната верзија е 2.2, кој беше издаден во декември 2011 година.Таа е преведена на 82 различни јазици.

Не мора да се плаќа надомест за лиценци или да се ограничи растот, институцијата може да се додаде како многу Мудл опслужувачи ако е потребно. Отворениот универзитет на Велика Британија во моментов е во изработка на инсталација на Мудл за 200.000 корисници.Тој е познат за поединечни одделенија на институциите да го користат за неограничени функции, како на пример математикиот оддел на Универзитетот во Њујорк.

Развојот на Мудл продолжува како слободен софтверски проект поддржан од страна на тим од програмери и меѓународни кориснички заедница, придонесите испратени до мрежно место Мудл заедницата поттикнуваат дебата и критики.

Корисниците можат слободно да го дистрибуираат и менуваат софтверот под условите на GNU -овата општа јавна лиценцирана верзија 2 или која било подоцнежна верзија..

Сертификација[уреди | уреди извор]

Од 2006 година има службен сертификат достапен за наставниците кој користат Мудл. Првично наречен Мудл сертификат за учители (MTC) кој беше преименувана во 2008 година како сертификат на Мудл курс создателот (MCCC).

MCCC е достапна само преку партнери на Мудл и низ централната услуга на сертификација.MCCC за Мудл верзија 2.0 ќе биде достапна од почетокот на 2011 година.Во тек е дискусија во врска со официјалниот Мудл Администраторски сертификат.

Мудл конференции[уреди | уреди извор]

Мудл симулација е име дадено на средби со Мудл заедницата. Ваквите конференции се одржуваат редовно во целиот свет и се нормално хостирани од страна на Универзитетот или други институции. Тие обично се поддржани од страна на Мудл партнерите, а некои претходат на техничката конференција на ОН.

Мудл конференцискиот центар има најави на годишни состаноци и отворен Мудл Moots.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Moodle 4.4 Release Notes“.
 2. „Moodle License“.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]