Joomla

Од Википедија — слободната енциклопедија
Joomla!
Joomla!-Logo.svg
Backend Joomla 4 en.png
Првично издание17 август 2005
Стабилно издание1.0.0[1] / 17 септември 2005; 21 септември 2005; 2 октомври 2005; 14 октомври 2005; 21 ноември 2005; 24 декември 2005; 15 јануари 2006; 15 јануари 2006; 26 февруари 2006; 5 јуни 2006; 26 јуни 2006; 28 август 2006; 25 декември 2006; 21 јули 2007; 11 февруари 2008; 22 февруари 2008; 21 јануари 2008; 8 февруари 2008; 22 март 2008; 22 април 2008; 6 јули 2008; 27 јули 2008; 12 август 2008; 9 септември 2008; 10 ноември 2008; 9 јануари 2009; 27 март 2009; 3 јуни 2009; 1 јули 2009; 23 јули 2009; 30 јули 2009; 5 ноември 2009; 24 април 2010; 27 април 2010; 27 мај 2010; 15 јули 2010; 18 јули 2010; 8 октомври 2010; 4 ноември 2010; 4 март 2011; 17 октомври 2011; 14 ноември 2011; 27 март 2012; 10 јануари 2011; 7 март 2011; 14 април 2011; 18 април 2011; 23 јуни 2011; 11 јули 2011; 26 јули 2011; 19 јули 2011; 26 септември 2011; 17 октомври 2011; 14 ноември 2011; 24 јануари 2012; 2 февруари 2012; 24 јануари 2012; 2 февруари 2012; 5 март 2012; 15 март 2012; 2 април 2012; 18 јуни 2012; 19 јуни 2012; 13 септември 2012; 8 ноември 2012; 4 февруари 2013; 24 април 2013; 26 април 2013; 23 јули 2013; 24 јули 2013; 1 август 2013; 6 ноември 2013; 6 ноември 2013; 10 февруари 2014; 10 февруари 2014; 6 март 2014; 30 април 2014; 11 јуни 2014; 12 јуни 2014; 24 јули 2014; 25 јули 2014; 23 септември 2014; 30 септември 2014; 1 октомври 2014; 10 декември 2014; 27 септември 2012; 9 октомври 2012; 8 ноември 2012; 4 февруари 2013; 23 април 2013; 23 април 2013; 26 април 2013; 23 јули 2013; 25 јули 2013; 25 јули 2013; 1 август 2013; 6 ноември 2013; 6 ноември 2013; 18 декември 2013; 6 февруари 2014; 6 март 2014; 30 април 2014; 23 септември 2014; 30 септември 2014; 1 октомври 2014; 30 април 2014; 11 јуни 2014; 24 јули 2014; 25 јули 2014; 23 септември 2014; 30 септември 2014; 1 октомври 2014; 24 февруари 2015; 21 март 2015; 30 јуни 2015; 2 јули 2015; 8 септември 2015; 22 октомври 2015; 14 декември 2015; 21 декември 2015; 24 декември 2015; 21 март 2016; 5 април 2016; 12 јули 2016; 2 август 2016; 4 август 2016; 18 октомври 2016; 25 октомври 2016; 13 декември 2016; 25 април 2017; 17 мај 2017; 23 мај 2017; 4 јули 2017; 25 јули 2017; 17 август 2017; 18 септември 2017; 4 октомври 2017; 7 ноември 2017; 12 декември 2017; 30 јануари 2018; 6 февруари 2018; 13 март 2018; 18 април 2018; 22 мај 2018; 26 јуни 2018; 26 јуни 2018; 31 јули 2018; 28 август 2018; 9 октомври 2018; 30 октомври 2018; 27 ноември 2018; 15 јануари 2019; 12 февруари 2019; 12 март 2019; 9 април 2019; 7 мај 2019; 11 јуни 2019; 11 јуни 2019; 9 јули 2019; 10 јули 2019; 13 август 2019; 24 септември 2019; 5 ноември 2019; 17 декември 2019; 28 јануари 2020; 10 март 2020; 21 април 2020; 21 април 2020; 2 јуни 2020; 14 јули 2020; 25 август 2020; 6 октомври 2020; 24 ноември 2020; 12 јануари 2021; 2 март 2021; 13 април 2021; 24 мај 2021; 6 јули 2021; 17 август 2021; 24 август 2021; 14 септември 2021; 26 октомври 2021; 7 декември 2021; 18 јануари 2022; 15 февруари 2022; 29 март 2022; 30 март 2022; 7 мај 2022; 21 јуни 2022; 16 август 2022; 17 август 2021; 23 август 2021; 24 август 2021; 14 септември 2021; 24 октомври 2021; 5 декември 2021; 18 јануари 2022; 15 февруари 2022; 29 март 2022; 30 март 2022; 7 мај 2022; 24 мај 2022; 21 јуни 2022; 16 август 2022; 30 август 2022; 2 септември 2022; 27 септември 2022; 25 октомври 2022; 7 ноември 2022; 12 декември 2022; 31 јануари 2023; 16 февруари 2023; 14 март 2023; 18 април 2023
Прог. јазикPHP
Опер. системMicrosoft Windows, униксовиден оперативен систем
ВидСистем за управување со содржини
Мреж. местоhttps://www.joomla.org

Јоомла! претставува CMS (систем за управување со интернет содржини) отворен код.

Овој CMS e моментално најкористената алатка за изработка и управување како на едноставни, така и на посложени мрежни места. Јоомла Заедницата е една од најголемите заедници од тој вид во светот. Неа можеме да ја преземеме бесплатно од нејзиното официјално мрежно место. Преку Џумлата можеме да создаваме динамички мрежни места, што значи можеме да додадеме нова и да ја промениме постоечката содржина на мрежното место. За оваа бесплатна скрипта има многу модули кои би го подобриле мрежното место. Пример за таков модул е модулот за интернет продавница. Со негова помош мрежното место ќе биде семрежна продавница.

Исто така има многу предлошки за Џумлата. Некои од нив се беслпатни, а некои се купуваат. Тие би го промениле дизајнот на мрежното место. Таа е една од најкористените скрипти на интернет. Поради тоа има многу експлоити со чија помош може да се изврши упад во некој незаштитен Џумла мрежно место. Поради тоа препорачливо е сите сопственици на Џумла мрежни места да прават редовно надградба на најновата верзија од скриптата и да ги заштитуваат нивните мрежни места што е можно подобро.

Награди[уреди | уреди извор]

Joomla! CMS доби бројни награди и почести од своето основање во 2005 година.[2]

 • 2005
  • Linux & Open Source Awards in London Best Linux / Open Source Project
 • 2006
  • Packt Open Source Awards — Best Open Source CMS
  • UK Linux & Open Source Awards Best Linux / Open Source Project - Joomla! Wins Again at UK LinuxWorld
 • 2007
  • Packt Open Source Awards — Best PHP Open Source CMS
 • 2008
  • Packt Open Source Awards
   • Open Source CMS Most Valued Person — Personal award Johan Janssens
   • 1st Runner-up Best Open Source CMS
   • 1st Runner-up Best Overall Open Source CMS
 • 2009
  • Packt Open Source Awards
   • Open Source CMS Most Valued Person — Personal award Louis Landry
   • 1st Runner-up Packt Hall of Fame CMS
   • 2nd Runner-up Best Open Source CMS
 • 2010
  • Packt Open Source Awards — 2nd Runner-up Hall of Fame CMS
 • 2011
  • Packt Open Source Awards — Best Open Source CMS
 • 2012
  • Infoworld Bossie Awards — Best Open Source Application
 • 2014
  • CMS Critic People's Choice Awards — Best Open Source PHP CMS
 • 2015
  • CMS Critic People's Choice Awards — Best Free CMS
 • 2016
  • CMS Critic People's Choice Awards — Best Free CMS
 • 2017
  • CMS Critic People's Choice Awards - Best Free CMS [3]

Референца[уреди | уреди извор]

 1. "Introducing Joomla! 1.0"; кратко име на авторот: The Joomla! Project; јазик на делото/името: британски англиски јазик; датум на проверка: 27 октомври 2021.
 2. "Joomla! Awards"
 3. CMS Critic Awards 2017

Надворешни врски[уреди | уреди извор]