Flagellaria

Од Википедија — слободната енциклопедија
Flagellaria
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „Flagellaria“.
  • Дали „Flagellaria“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
  • Стиснете тука за да внесете таксономски податоци за „Flagellaria“.
Најзастапени параметри
  • |authority= Кој научник го опишал таксонот
  • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
  • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
  • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од едно семејство)
Корисни врски
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Flagellaria|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Flagellaria
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Flagellaria
Flagellaria
Flagellaria indica[1]
Scientific classification e
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Monocots
Clade: Commelinids
Order: Poales
Clade: Graminid clade
Family: Flagellariaceae

Dumort.[2]
Genus: Flagellaria

L.

Flagellaria е единствениот род од семејството на цветни растенија Flagellariaceae со само пет видови.[3] Семејството историски било препознаено од неколку таксономисти. Системот APG II, од 2003 година (непроменет од системот APG, 1998 година), препознава такво семејство и го доделува на редот Poales во клад commelinids, во едноколини.

Flagellaria се состои од само пет познати видови, кои се наоѓаат во тропските и суптропските региони на Азија, Африка, Австралија и различни острови на Тихиот и Индискиот Океан.

Список на видови[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1809 illustration from Pierre-Joseph Redouté (1759-1840) - Les liliacées vol. 5 pl. 257 (http://www.botanicus.org/page/300196)
  2. Angiosperm Phylogeny Group (2009). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III". Botanical Journal of the Linnean Society. 161 (2): 105–121. doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x.
  3. Wepfer, P. H., & Linder, H. P. (2014).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]