Cruciata

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Cruciata glabra3
Cruciata glabra3
Cruciata
Cruciata glabra
Scientific classification e
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Gentianales
Family: Rubiaceae
Subfamily: Rubioideae
Tribe: Rubieae
Genus: Cruciata

Mill.


Cruciata е род на цветни растенија во семејството Rubiaceae . Го има во Европа, северна Африка и низ јужна и централна Азија од Турција до западна Хималаја и север до регионот Алтај на Сибир .[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Оваа фамилија e една од најбројните фамилиии на цветни растенија во која припаѓаат околу 13000 видови, а меѓу најпознатите тука спаѓа кафето/ кафе. Родот Cruciata е широко распространет во Европа, Азија, Северна Африка, па сè до Сибир. Претставуваат повеќегодишни растенија најчесто со жолти цветови кои мирисаат на мед.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Цветаат од Април до Септември, а се среќаваат на ливади, отворени терени, покрај патишта генерално на варовникова подлога. Овој род во Национален парк Галичица е претставен со видовите: Cruciatalaevipes, Cruciatapedemontana, Cruciatataurica subsp. Euboea.[2]

Видови[уреди | уреди извор]

 • Cruciata articulata (L.) Ehrend - Блиски исток од Египет и Турција до Кавказ и Иран; исто така Крим;
 • Cruciata elbrussica (Побед. ) Побед. - Кавказ;
 • Cruciata taurica (пал. Екс Вилд. ) Еренд. - од Грција и Палестина источно до Туркменистан;
 • Cruciata valentinae (Галушко) Галушко - Транскавказ;
 • Cruciata glabra (L.) Opiz - Јужна Европа од Португалија до Русија; исто така Алжир, Мароко, Кавказ и регионот Алтај на Сибир;
 • Cruciata x grecescui (Prodan) Soo - C. glabra × C. laevipes - Романија;
 • Cruciata laevipes Опиз - Европа од Велика Британија и Португалија до Русија; исто така Иран, Турција, Кавказ и Западни Хималаи;
 • Cruciata mixta Ehrend. & Шонб. -Тем. - Турција;
 • Cruciata pedemontana (Беларди) Еренд. - Централна и јужна Европа, Мароко; исто така Блискиот Исток од Палестина и Турција до Авганистан;

Користена литература[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Категории[уреди | уреди извор]

 1. Cruciata in the World Checklist of Rubiaceae“. Посетено на April 2014. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 2. Национелен парк Галичица