Прејди на содржината

ATC код M04

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
M Мускулно-скелетен систем
M01 Антиинфламаторни и антиреуматски продукти
M02 Топикални производи за болка во зглобовите и мускулите
M03 Мускулни релаксанти
M04 Антигихт препарати
M05 Лекови за третман на коскени заболувања
M09 Други лекови за нарушувања на мускулно-скелетниот систем

ATC-кодот M04 — „Антигихт препарати“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата M04 е дел од анатомската група M Мускулно-скелетен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QM04...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

M04A Антигихт препарати[уреди | уреди извор]

M04AA Препарати кои го инхибираат производството на мочна киселина[уреди | уреди извор]

M04AA01 Алопуринол
M04AA02 Тизопурин
M04AA03 Фебуксостат
M04AA51 Алопуринол, комбинации

M04AB Препарати кои ја зголемуваат екскрецијата на мочна киселина[уреди | уреди извор]

M04AB01 Пробенецид
M04AB02 Сулфинпиразон
M04AB03 Бензбромарон
M04AB04 Изоброминдион
M04AB05 Лесинурад

M04AC Препарати кои немаат влијание врз метаболизмот на мочната киселина[уреди | уреди извор]

M04AC01 Колхицин
M04AC02 Цинхофен

M04AX Други антигихт препарати[уреди | уреди извор]

M04AX01 Урат оксидаза
M04AX02 Пеглотиказа

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.