ATC код M02

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
M Мускулно-скелетен систем
M01 Антиинфламаторни и антиреуматски продукти
M02 Топикални продукти за болка во зглобовите и мускулите
M03 Мускулни релаксанти
M04 Антигихт препарати
M05 Лекови за третман на коскени заболувања
M09 Други лекови за нарушувања на мускулно-скелетниот систем

ATC-кодот M02 — „Топикални продукти за болка во зглобовите и мускулите“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата M02 е дел од анатомската група M Мускулно-скелетен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QM02...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

M02A Топикални продукти за болка во зглобовите и мускулите[уреди | уреди извор]

M02AA Антиинфламаторни препарати, нестероиди за топикална употреба[уреди | уреди извор]

M02AA01 Фенилбутазон
M02AA02 Мофебутазон
M02AA03 Клофезон
M02AA04 Оксифенбутазон
M02AA05 Бензидамин
M02AA06 Етофенамат
M02AA07 Пироксикам
M02AA08 Фелбинак
M02AA09 Буфексамак
M02AA10 Кетопрофен
M02AA11 Бендазак
M02AA12 Напроксен
M02AA13 Ибупрофен
M02AA14 Фентиазак
M02AA15 Диклофенак
M02AA16 Фепразон
M02AA17 Нифлуминска киселина
M02AA18 Меклофенаминска киселина
M02AA19 Флурбипрофен
M02AA21 Толметин
M02AA22 Суксибузон
M02AA23 Индометацин
M02AA24 Нифеназон
M02AA25 Ацеклофенак
M02AA26 Нимесулид
M02AA27 Декскетопрофен
M02AA28 Пикетопрофен
QM02AA99 Антиинфламаторни препарати, нестероиди за топикална употреба, комбинации

M02AB Капсаицин и слични агенси[уреди | уреди извор]

M02AB01 Капсаицин
M02AB02 Зукапсаицин

M02AC Препарати со деривати на салицилна киселина[уреди | уреди извор]

QM02AC99 Препарати со деривати на салицилна киселина, комбинации

QM02AQ Агенси за пликови[уреди | уреди извор]

M02AX Други топикални продукти за болка во зглобовите и мускулите[уреди | уреди извор]

M02AX02 Толазолин
M02AX03 Диметил сулфоксид
M02AX05 Идроциламид
M02AX06 Толперизон
M02AX10 Разни
QM02AX53 Диметил сулфоксид, комбинации

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.