Прејди на содржината

Колхицин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Колхицин
Colchicine 2D structure
Colchicine 3D structure
Систематско (IUPAC)
N-​[(7S)-​1,​2,​3,​10-​tetramethoxy-​9-​oxo-​5,​6,​7,​9-​tetrahydrobenzo​[a]​heptalen-​7-​yl]​acetamide
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • X
Начин на издавање
  • RX/POM
Начин на
примена
Oral tablets
Фармакокинетички податоци
Полувреме на елиминација9.3 - 10.6 hours
ЕкскрецијаPrimarily feces, urine 10-20%
Назнака
CAS-број64-86-8
ATC кодM04AC01
IUPHAR/BPS2367
ChemSpider5933 Ок
UNIISML2Y3J35T Ок
KEGGD00570 Ок
ChEMBLCHEMBL107 Ок
Хемиски податоци
ФормулаC22H25NO6
Моларна маса399.437
  (провери)

Колхицинот е токсичен природен производ и вторичен метаболит, кој потекнува од растението есенски мразовец (Colchicum autumnale). Се користи во терапијата на гихт.