ATC код M05

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
M Мускулно-скелетен систем
M01 Антиинфламаторни и антиреуматски продукти
M02 Топикални продукти за болка во зглобовите и мускулите
M03 Мускулни релаксанти
M04 Антигихт препарати
M05 Лекови за третман на коскени заболувања
M09 Други лекови за нарушувања на мускулно-скелетниот систем

ATC-кодот M05 — „Лекови за третман на коскени заболувања“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата M05 е дел од анатомската група M Мускулно-скелетен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QM05...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

M05B Лекови кои влијаат на коскената структура и минерализација[уреди | уреди извор]

M05BA Бисфосфонати[уреди | уреди извор]

M05BA01 Етидронска киселина
M05BA02 Клодронска киселина
M05BA03 Памидронска киселнина
M05BA04 Алендронска киселина
M05BA05 Тилудронска киселина
M05BA06 Ибандронска киселина
M05BA07 Риседронска киселина
M05BA08 Золедронска киселина

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "ATC-индекс". Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. "ATCvet Индекс". Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.