ATC код M01

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
M Мускулно-скелетен систем
M01 Антиинфламаторни и антиреуматски продукти
M02 Топикални продукти за болка во зглобовите и мускулите
M03 Мускулни релаксанти
M04 Антигихт препарати
M05 Лекови за третман на коскени заболувања
M09 Други лекови за нарушувања на мускулно-скелетниот систем

ATC-кодот M01 — „Антиинфламаторни и антиреуматски продукти“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата M01 е дел од анатомската група M Мускулно-скелетен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QM01...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

M01A Антиинфламаторни и антиреуматски продукти, нестероиди[уреди | уреди извор]

M01AA Бутилпиразолидини[уреди | уреди извор]

M01AA01 Фенилбутазон
M01AA02 Мофебутазон
M01AA03 Оксифенбутазон
M01AA05 Клофезон
M01AA06 Кебузон
QM01AA90 Суксибузон
QM01AA99 Комбинации

M01AB Деривати на оцетната киселина и сродни супстанци[уреди | уреди извор]

M01AB01 Индометацин
M01AB02 Сулиндак
M01AB03 Толметин
M01AB04 Зомепирак
M01AB05 Диклофенак
M01AB06 Алклофенак
M01AB07 Бумадизон
M01AB08 Етодолак
M01AB09 Лоназолак
M01AB10 Фентиазак
M01AB11 Ацеметацин
M01AB12 Дифенпирамид
M01AB13 Оксаметацин
M01AB14 Проглуметацин
M01AB15 Кеторолак
M01AB16 Ацеклофенак
M01AB17 Буфексамак
M01AB51 Индометацин, комбинации
M01AB55 Диклофенак, комбинации

M01AC Оксиками[уреди | уреди извор]

M01AC01 Пироксикам
M01AC02 Теноксикам
M01AC04 Дроксикам
M01AC05 Лорноксикам
M01AC06 Мелоксикам
M01AC56 Мелоксикам, комбинации

M01AE Деривати на пропионската киселина[уреди | уреди извор]

M01AE01 Ибупрофен
M01AE02 Напроксен
M01AE03 Кетопрофен
M01AE04 Фенопрофен
M01AE05 Фенбуфен
M01AE06 Беноксапрофен
M01AE07 Супрофен
M01AE08 Пирпрофен
M01AE09 Флурбипрофен
M01AE10 Индопрофен
M01AE11 Тиапрофенска киселина
M01AE12 Оксапрозин
M01AE13 Ибупроксам
M01AE14 Дексибупрофен
M01AE15 Флуноксапрофен
M01AE16 Алминопрофен
M01AE17 Декскетопрофен
M01AE18 Напроксцинод
M01AE51 Ибупрофен, комбинации
M01AE52 Напроксен и езомепразол
M01AE53 Кетопрофен, комбинации
M01AE56 Напроксен и мизопростол
QM01AE90 Ведапрофен
QM01AE91 Карпрофен
QM01AE92 Тепоксалин

M01AG Фенамати[уреди | уреди извор]

M01AG01 Мефенаминска киселина
M01AG02 Толфенаминска киселина
M01AG03 Флуфенаминска киселина
M01AG04 Меклофенаминска киселина
QM01AG90 Флуниксин

M01AH Коксиби[уреди | уреди извор]

M01AH01 Целекоксиб
M01AH02 Рофекоксиб
M01AH03 Валдекоксиб
M01AH04 Парекоксиб
M01AH05 Еторикоксиб
M01AH06 Лумиракоксиб
M01AH07 Полмакоксиб
QM01AH90 Фирококсиб
QM01AH91 Робенакоксиб
QM01AH92 Мавакоксиб
QM01AH93 Цимикоксиб
QM01AH94 Деракоксиб

M01AX Други антиинфламаторни и антиреуматски агенси, нестероиди[уреди | уреди извор]

M01AX01 Набуметон
M01AX02 Нифлуминска киселина
M01AX04 Азапропазон
M01AX05 Глукозамин
M01AX07 Бензидамин
M01AX12 Глукозаминогликан полисулфат
M01AX13 Прохазон
M01AX14 Орготеин
M01AX17 Нимесулид
M01AX18 Фепразон
M01AX21 Диацереин
M01AX22 Морнифлумат
M01AX23 Тенидап
M01AX24 Оксацепрол
M01AX25 Хондроитин сулфат
M01AX26 Масло од авокадо и соја, несапонифицирачки
QM01AX52 Нифлуминска киселина, комбинации
M01AX68 Фепразон, комбинации
QM01AX90 Пентозан полисулфат
QM01AX91 Аминопропионитрил
QM01AX92 Грапипрант
QM01AX99 Комбинации

M01B Антиинфламаторни/антиреуматски агенси во комбинација[уреди | уреди извор]

M01BA Антиинфламаторни/антиреуматски агенси во комбинација со кортикостеоиди[уреди | уреди извор]

M01BA01 Фенилбутазон и кортикостероиди
M01BA02 Дипироцетил и кортикостероиди
M01BA03 Ацетилсалицилна киселина и кортикостероиди
QM01BA99 Комбинации

M01BX Други антиинфламаторни/антиреуматски агенси во комбинација со други лекови[уреди | уреди извор]

M01C Специфични антиреуматски агенси[уреди | уреди извор]

M01CA Хинолини[уреди | уреди извор]

M01CA03 Оксицинхофен

M01CB Препарати на злато[уреди | уреди извор]

M01CB01 Натриум ауротиомалат
M01CB02 Натриум ауротиосулфат
M01CB03 Ауранофин
M01CB04 Ауротиоглукоза
M01CB05 Ауротиопрол

M01CC Пенициламин и слични агенси[уреди | уреди извор]

M01CC01 Пенициламин
M01CC02 Буциламин

M01CX Други специфични антиреуматски агенси[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.