29 ноември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1913  Во Париз основан Меѓународниот мечувалски сојуз (ФИЕ).
1926  Во Тетово е пуштена во редовна работа ХЕЦ „Пена“ — прв хидроенергетски објект во Македонија (дотогаш сите биле на јаглен). Изградена е во периодот од 1924 до септември 1926 година. Инвеститор било Тетовското индустриско акционерско друштво основано на иницијатива на Г-дин Михајлович, руски емигрант кој живееел во Тетово.
1943  Во Јајце започнува Второто заседание на АВНОЈ. Истиот ден на заседанието Јосип Броз Тито е прогласен за Маршал на Југославија.
1947  Генералното собрание на Обединетите нации донесува резолуција за поделба на Палестина на еврејски и арапски дел.
1958  Скопје и некои други градови од Македонија добиваат добар прием на италијанската телевизија.
1962  Велика Британија и Франција потпишуваат спогодба за изработка на надзвучен авион од типот „Конкорд“.
1973  Во Маврови Анови е формирано Здружението на радиостаниците во Република Македонија.