План на ОН за поделба на Палестина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Планот за поделба на Палестина

План на Обединетите нации за поделба на Палестина — предлог на Обединетите нации, кои предложиле поделба на Палестина по завршувањето на британскиот мандат. На 29 ноември 1947 г., Генералното собрание на ОН го усвоило планот како Резолуција 181 (II).[1]

Со резолуцијата било предвидено создавање на арапска и еврејска држава и посебен меѓународен режим за градот Ерусалим. Планот за поделба, документ од четири дела приложен кон резолуцијата, предвидувал прекин на британскиот мандат, прогресивно повлекување на Британските вооружени сили и демаркација на границата помеѓу двете држави и Ерусалим.

Предложениот план се сметал за проционистички од неговите противници, со тоа што 62 % од земјата би била доделена на еврејската држава и покрај тоа што палестинското арапско население броело двојно повеќе од еврејското.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „A/RES/181(II) of 29 November 1947“. United Nations General Assembly. Архивирано од изворникот на 10 October 2017. Посетено на 4 January 2018.
  2. Ben-Dror 2007, стр. 259-260: "The Arabs overwhelmingly rejected UNSCOP’s recommendations. The Arabs’ list of arguments against the majority’s conclusions was indeed a long one. A Palestinian historian summarized it by saying ‘Everything about it was Zionist’. When one takes into consideration the majority’s recommendations and the enthusiasm with which these recommendations were accepted by the Zionist leadership, then one can indeed affirm that claim. UNSCOP recommended an independent Jewish state, although the Arabs firmly objected to the principle of independence for the Jews, and did so in a way very generous to the Jews. More than half of the area of Palestine (62 percent) was allocated to be a Jewish state and the Arab state was supposed to make do with the remaining area, although the Palestinian Arab population numbered as much as twice the Jewish population in the land. The pro-Zionist results from UNSCOP confirmed the Arabs’ basic suspicions towards the committee. Even before the onset of its inquiry in Palestine, argued the Arabs, most of its members took a pro-Zionist stand. In addition, according to the Arabs, the committee’s final object – the partition – was pre-decided by the Americans. According to this opinion, the outcome of the UNSCOP inquiry was aforegone conclusion. This perception, which led the Palestinian Arabs to boycott the committee, is shared by some modern studies as well."

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема: