27 февруари (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1844  Доминиканската Република стекнала независност од Хаити
1900  Основан е ФК Баерн Минхен
1900  Основана е британската Лабуристичка партија
1908  Во Битола е основано работничкото просветно друштво „Класно сознание“, кое ги ширело социјалистичките идеи меѓу работниците.
1921  Во Виена е основана Втората и пол интернационала.
1933  Запалена е зградата на Рајхстагот во Берлин.
1967  Доминика добила независност од Британија.
1976  Револуционерното движење „Полисарио“ ја прогласила поранешната шпанска колонија Западна Сахара за самостојна држава.
1989  Во Венецуела се случиле масовни немири, познати како Каракасо.
1996  Република Македонија и Република Грција воспоставиле дипломатски односи на амбасадорско ниво.