20 ноември (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1316  Јован IIкрал на Франција.
1865  Франческо Маноел да Силва — познат бразилски композитор.
1894  Антон Григорјевич Рубинштајн — руски клавирски виртуоз и композитор — основач на конзерваториумот во Петроград.
1910  Лав Николаевич Толстој — руски писател и општествен реформатор.
1925  Александра Данска — кралица на Обединетото Кралство.
1944  Јован М. Алексоски — македонски партизан.
1947  Волфганг Борхерт — германски поет.
1975  Франсиско Франко — шпански диктатор.
1978  Џорџо де Кирико — италијански сликар.
2000  Вјачеслав Котјоночкин — руски режисер и аниматор.
2006  Роберт Алтман — американски филмски режисер.
2021  Мерима Његомир — српска фолк-пејачка.