1 јануари (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1515  Луј XII — француски крал.
1894  Хајнрих Рудолф Херц — германски физичар.
1941  Петар Поп Арсов — македонски револуционер, еден од основоположниците на Македонската револуционерна организација, автор на првиот македонски устав.
1953  Хенк Вилијамс — американски кантри-музичар.
1972  Морис Шевалије — француски пејач и глумец.
1995  Методија Ивановски - Менде — македонски сликар и сценограф.
2001  Фабијан Шоваговиќ — хрватски глумец.
2012  Киро Глигоров — прв претседател на независна Македонија.
2021  Зоран Џорлев — македонски виолинист.