12 февруари (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1804  Имануел Кант — основоположник на германската класична филозофија.
1904  Антонио Лабриолаиталијански марксистички теоретичар.
1911  Гоно Јотов — андрартски капетан.
1961  Бранко Миљковиќ — српски и југословенски поет.
1984  Хулио Кортазар — аргентински писател.
1989  Томас Бернхард — австриски писател.
2010  Петар Борота — југословенски и српски фудбалер.
2012  Витни Хјустон — американска поп-пејачка.
2015  Стив Стрејнџ — англиски музичар, член на групата „Визаж“.
2015  Сем Ендрју — американски рок-музичар, член на групата „Биг брадер енд д холдинг компани“ (Big Brother & the Holding Company).