12 март (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
1365  Отворен е Универзитетот во Виена, една од најстарите установи од овој вид во светот. Првиот универзитет во Европа е основан во Болоња, во 1119 година, вториот во Париз, Франција, во 1150 година, третиот од Оксфорд, Англија, во 1214 година, четвртиот во Кембриџ, Англија, во 1229 година, петтиот во Прага, Чешка, во 1348 година, шестиот во Краков, Полска, во 1364 година итн.
1912  Американскиот капетан Алберт Бери го изведе првиот скок со падобран од авион.
1935  Персија го доби новото официјално име на земјата - Иран.
2003  Во Белград е извршен атентат врз српскиот премиер Зоран Ѓинѓиќ.