Прејди на содржината

Шашави раскази

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шашави ракази е збирка раскази на чешкиот писател Јарослав Хашек, објавена во 2011 година од издавачката куќа „Темплум“. Преводот од чешки јазик е направен од Маргарета Карајанова.

Технички податоци[уреди | уреди извор]

Збирката „Шашави ракази“ е објавена како 91 книга од библиотекатаМагма“. Таа има 159 страници и е испечатена во мек повез и со мал формат (21 сантиметар). Книгата е каталогизирана во Народната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје, со ознаката ISBN 978-9989-189-94-4. На предната корица е ставена слика од Фернандо Ботеро (Fernando Botero), додека на задната корица е даден кус осврт врз делото и куса биографија на авторот. Книгата е финансирана од Министерството за култура на Република Македонија.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката содржи вкупно 20 раскази, и тоа: 10 раскази плус 10 раскази од циклусот под наслов „Командантот на градот Бугулма“. На крајот од книгата се наоѓа текстот на Карел Косик, насловен како: „Швејк и Бугулма или раѓањето на големиот хумор“, како и освртот врз животот и творештвото на Хашек, под наслов: „Јарослав Хашек - Анархист на 21 век“.[2] Во збирката се поместени следниве раскази:

 • Финансиски проблеми
 • Детален опис на сурова крими приказна
 • Сонот на гимназијалецот Папоушек
 • Кога почнав да пишувам
 • Во друштво на библиофили
 • Сериозна фирма
 • За полицискиот пес и за брачната невера
 • Старецот Јанчар
 • Походот на разбојникот Шејба
 • Психијатриска загатка
 • Командантот на градот Бугулма
 • Аѓутант на командантот на градот
 • Патот на крстот
 • Во стратешки неволји
 • Славните денови на Бугулма
 • Нови опасности
 • Потемкинови села
 • Неволји со заробениците
 • Пред револуционерниот трибунал на источниот фронт
 • Мало несогласување

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Јарослав Хашек, Шашави раскази, Темплум, Скопје, 2011.
 2. Јарослав Хашек, Шашави раскази, Темплум, Скопје, 2011.