Библиотека

Од Википедија — слободната енциклопедија
Градската библиотека Браќа Миладиновци - Скопје

Библиотека или книжница — збирка на книги и место каде што се чуваат. Таа може да биде јавна, на институција или приватна. Зборот „библиотека“ се користи и за означување на електронски збир од корисни податоци, а издавачките куќи го користат овој збор за да означат серија од книги со иста или слична тема.

Библиотеката како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Именик на библиотеки[уреди | уреди извор]

Други извори[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
  2. Italo Kalvino, Pre nego što kažeš „halo“. Beograd: Rad, 2001, стр. 41-46.