Шаво Одаџјан

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Шаво Одаџијан)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Шавариш (Шаво) Одаџјан
На концерт во живо
Биографски податоци
Родено имеШавариш Одаџјан
Познат(а) и какоДиџеј Тактик (1998–денес)
Диџеј Декомпозер (2009 –денес)
Роден(а)април 22 1974 (1974-04-22) (45 г.)
Ереван, СССР
ПотеклоЛос Ангелес, Калифорнија, САД
Жанровиалтернатив метал, експериментален хип хоп, ну метал, траш метал, хард рок
ЗанимањаМузичар, текстописец, мулти-инструменталист, режисер на видео
Инструментибас гитара, гитара, вокали, мандолина, оуд, ситар, тапани, виолина, клавитара
Период на активност1992–денес
ИздавачиAmerican, Columbia, urSESSION
СоработнициSystem of a Down, Achozen, Џорџ Клинтон, Slayer, Linkin Park

Шавариш „Шаво“ Одаџјан (ерменски: Շավարշ "Շավո" Օդաջյան; роден на 22 април 1974) е ерменско-американски текстописец, мулти-инструменталист, режисер и уредник на видео, музички продуцент, и сликар. Тој е најдобро познат како басист, вокал и повремено текстописец на групата добитник на Греми наградаSystem of a Down

Биографија[уреди | уреди извор]

Одаџјан е роден во Ереван, Ерменија. Се преселил во Лос Ангелес како многу млад, каде учел во ерменското основно училиште Алекс Пилибос, заедно со неговите идни членови на бендот, Дарон Малакијан и Серж Танкијан. Сепак не се дружеле во тоа време, поради разлика во годините.[1] Одаџјан подоцна изјавил дека во текот на младоста времето го трошел најмногу на возење скејтборд и слушање панк рок и хеви метал музика. Меѓу другите, негови омилени групи биле: Dead Kennedys, KISS, Slayer, Битлси и Блек Сабат, кои влијаеле врз неговиот музички развој и кариера.[2]

Музичка кариера[уреди | уреди извор]

System of a Down[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „System of a Down.
Одаџјан со Серж Танкијан на концерт на System of a Down, во 2013 година во Париз

Додека студирал психологија и уметност и работел во нака, Одаџјан почнал да собира група, во која членувале Дарон Малакијан и Серж Танкијан во 1993 година. Одаџјан ги сретнал за време на снимање во студио, каде снимал песна со својата група. Двајцата музичари го замолиле за помош, и така Одаџјан станал менаџер на групата. Во интервју, Одаџјан изјавил дека било тешко да се обезбеди настап на групата:

Јас бев менаџер, но ние немавме демо снимки, немавме пари, а сакавме настап во живо. Во тоа време работев во банка, и на пауза меѓу два трансфера на пари се јавував во ноќниот клуб Рокси. „Еј, може ли да ни дадете настап? Еди, дај ни настап.“ Тој одговараше: „Донеси ми демо снимка, не можам туку така да ви дадам настап.“ По пет минути повторно му ѕвонев. Еден ден од Рокси едноставно рекоа: „Добро! Ако продадете 75 влезници.“ Ние продадовме 150.[3]

Брадата на Одаџјан

Во 1995 година, Одаџјан станал басист на групата, и пеел придружни вокали. Се нарекле System of a Down, по поемата „Victims of a Down“ на Дарон Малакјан. Одаџјан сметал дека зборот „жртви“ не одговара да биде дел од името на групата, и дека зборот „систем“ опфаќа поголема група на слушатели. Прва објавена песна им била „Шеќер“ (Sugar). Одаџјан ги режирал музичките видеа на групата, и бил одговорен за поставување на сцената, односно дизајнот и осветлувањето на нивните изведби во живо.[4]

Бендот беше во прекин помеѓу 2006 и 2010 година, при што членовите на групата се фокусирале на надворешни проекти. На 23 ноември 2010 година, групата објави официјална изјава во која се наведува дека ќе учествуваат на голем број европски фестивали во 2011 година, а учествувале и на голем број емисии во Северна Америка.

Повторно собирање[уреди | уреди извор]

На 31 октомври 2009 година, Одаџјан бил водител на настанот „Хеловин“ во „Рокси“, каде тој заедно со двајцата членови од групата на сцената извеле неколку песни заедно.[5] Триото System of a Down настапиле заедно на 20 ноември 2009 година на добротворен настап.[6]

AcHoZeN[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „AcHoZeN.
Одаџјан како ди-џеј во клуб во Холивуд

Одаџјан започнал свој музички проект во мај 2006 година наречен AcHoZeN, чиј слоган бил:

Многумина ќе дојдат, но малкумина ќе бидат Achozen.

Четворицата членови сметале дека нивната музика не е само духовна, туку дека претставува нов жанр, „хеви хип хоп“. Според еден критичар, музиката на Achozen е космичко доживување на хип-хоп,[7] а самиот Одаџјан изјавил дека нивниот звук е „револуција во музиката“. Во голем дел албумот на Achozen бил снимен во двете студија на Одаџјан, а тој се појавува и како продуцент.

Шаво на настап во живо со Achozen.

Првиот настап во живо на AcHoZeN бил на 1 декември 2006 година, во клуб во Лос Анѓелес.[8]

На 13 ноември 2009 година, на интернет страницата на Одаџјан била поставена втора нумера на AcHoZeN, со најава дека следува албум кон средината на 2010 година, но албумот не бил реализиран.[9]

Во 2015 година, бил објавен албум со 8 песни.

urSESSION[уреди | уреди извор]

Во 2008 година Одаџјан со својот пријател Нарб Аведисјан основал интернет страница наречена Ursession, на која сакал да ги обедини звуците од сите жанрови и стилови од светот. На страницата биле поставени ексклузивни архиви, фотографии невидени дотогаш од Еминем и други изведувачи, посебно од нивните први настапи.[10]

Филм[уреди | уреди извор]

Одаџјан како сестран уметник започнал да се реализира одамна, така што кога имал 18 години, во 1993 година, се појавил на МТВ во видеото за песната Big Gun на групата AC/DC, заедно со денешниот гувернер на Калифорнија, Арнолд Шварценегер. Во 2001 година се појавил во филмот Zoolander како eдан од пријателите на Хансeл. Во 2006 година глумел во документарецот Screamers, на познатиот режисер Карла Гарапедијан. Филмот ги прикажува Одаџјан и другите членови на групата System of a Down на нивната турнеја низ Европа и САД, укажувајќи на ужасите од геноцидот што започнал во 1915 година во Ерменија и продолжил сè до денес во Дарфур.[11]

Дискографија[уреди | уреди извор]

System of a Down;
  • System of a Down (1998)
  • Toxicity (2001)
  • Steal This Album! (2002)
  • Mezmerize (2005)
  • Hypnotize (2005)

Џорџ Клинтон
  • George Clinton and His Gangsters of Love (2008)
AcHoZeN

Друго
Година Изведувач Песна Објавено
Албуми и музика
2003 Serart "Narina" Serart
2007 Wu-Tang Clan "Unpredictable" 8 Diagrams[13]
"Starter"
2009 Sunz of Man & Shavo Odadjian "Dead Birds" The RZA Presents: Afro Samurai Resurrection OST
Brooklyn Zu "If I had a Gun" Chamber#9, Verse 32[14]
Raekwon "Gihad" Only Built 4 Cuban Linx... Pt. II
"Penitentiary"

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Last FM: System of a Down Biography“. Music-city.org. 
  2. „Interview with System of a Down“. "NYRock. Архивирано од изворникот на June 28, 2011. конс. 2011-07-18.  Unknown parameter |df= ignored (помош)
  3. „Interview: System of A Down Continues to Rage with Hypnotize“. Campuscircle.com. конс. 2011-07-18. 
  4. "Shavo's Yerevan Magazine Interview Dec. 09" Архивирано March 25, 2010, во Wayback Machine.
  5. "Hallow9een Show Hosted by Shavo" Архивирано February 26, 2010, во Wayback Machine.
  6. "3/4 of System of a Down Reunite for Chi Benefit Show" Архивирано March 24, 2010, во Wayback Machine.
  7. "Achozen: a name to remember" Архивирано May 30, 2011, во Wayback Machine.
  8. „System of a Down's Shavo Odadjian: The Gibson Interview“. Gibson.com. June 24, 2008. Архивирано од изворникот на August 4, 2011. конс. 2011-07-18.  Unknown parameter |df= ignored (помош)
  9. „Shavo Odadjian Releases a New Achozen Song for Free on Friday the 13th“. Wuforever.com. November 10, 2009. Архивирано од изворникот на December 23, 2014. конс. 2011-07-18.  Unknown parameter |df= ignored (помош)
  10. "Shavo Odadjian: The System of a Down bassist on making music, film, and opening up the Internet" Архивирано March 7, 2009, во Wayback Machine.
  11. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име soadfans.com.
  12. „Shavo Discography at Discogs“. Discogs.com. April 22, 1974. конс. 2011-07-18. 
  13. „Brooklyn Zu ft. Shavo 'If I Had a Gun'. Nahright.com. July 3, 2008. конс. 2011-07-18. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]