Часослов

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Часослов“ од првата третина на 18 век од Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“
Часослов на Ван Рејнегом од 15 век. Колекција на Кралската библиотека на Белгија и Фондацијата на кралот Бодуен

Часослов (грчки: ῾Ωρολόγιον) — црковно-богослужбена книга која се користи во православната богослужбена практика. „Часословот“ содржи псалми, молитви, песнопенија и други текстови од дневната богослужба, вон текстовите од светата литургија, кои се во Служебник. Името го добил по часовите на црковната служба кои ги содржи. Во православната црква секојдневно има шест служби. „Часословот“ служи како водич чтеците и певците во црквата.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]