Триод

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фрагмент од Битолскиот триод
Фрагмент од Орбелскиот триод

Триод[1][2] или трипеснец[3][4](грчки: Τριῴδιον, од τρεις - три + ωδή - песна) — зборник од канони, кои се состојат од три пеења. Постојат стари ракописи на црковнословенски јазик. Првиот печатен триод е издаден во Венеција.

Триодoт ги покрива подвижните празници на годината, празниците чии датуми не се фиксни, туку зависат од деновите на празнувањето на Велигден - од подготвителната недела за великите пости до втората недела по Педесетница (Духовден).

Посен и цветен триод[уреди | уреди извор]

Во богослужбата има посен триод и цветен триод.

Посен триод[уреди | уреди извор]

Посен триод (Τριῴδιον κατανυκτικόν) - содржи служби на подготвителните и великопосната недела, од првата недела - почнувајќи со неделата на митарот и фарисејот, до Велигден. Повеќето автори на молитвени текстови (канони, стихири, антифони и др.) се од 8 и 9 век – Андреј Критски, Козма Мајумски, Јован Дамаскин, император Лав VI, и др.

Цветен триод[уреди | уреди извор]

Цветен триод (пентикостар, петдесетодневник) – ги вклучува службите за Велигден (започнува со Лазарова сабота) и недела по Воскресението Христово до втората недела по Педесетница.

Познати триоди[уреди | уреди извор]

Познати македонски триоди се:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „триод“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „триод“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Таковски, Јован, протојереј (1999). „Терминологија од областа на теологијата“ (PDF). Македонска терминологија. Скопје: МАНУ. 102 (4): 100.
  4. „трипеснец“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик