Минеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фрагмент од Стојковиот празничен минеј
Фрагмент од Прилепскиот Никифоров минеј

Минеј[1] („месечник“) — богослужбена книга во која се содржат текстовите на молитвословија од празниците на неподвижниот годишен богослужбен круг. Постојат месечен, празничен и општ минеј.

Видови минеи[уреди | уреди извор]

Месечен минеј[уреди | уреди извор]

Месечниот минеј ги содржи службите од светителите/празниците во еден од дванаесетте месеци.

Општ минеј[уреди | уреди извор]

Општиот минеј ги содржи службите посветени на определен тип на светител (на пр. на маченик, на преподобен, на апостол...) и определува кога се извршува богослужбата во спомен на светиот за кого не е напишана одделна служба.

Празничен минеј[уреди | уреди извор]

Празничниот минеј ги содржи службите на големите Господови празници и на уште неколку други.

Познати минеи[уреди | уреди извор]

Познати македонски минеи се:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Велковска, Снежана; Конески, Кирил (2006). Толковен речник на македонскиот јазик. III. Скопје: Институт за македонски јазик„Крсте Мисирков“. стр. 139. ISBN 978-9989-640-70-4.