Прејди на содржината

Певец (црковен пејач)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Певец[1][2] или пцалт[3][4] (грчки: ψάλτης, старословенски: пѣвецъ) – лаик во помал чин кој ги пее одговорите и песните за време на црковните богослужби. Во византиската традиција, пцалтот кој е одговорен за пеењето за време на службите е наречен протопцалт (προτοψάλτης). Во последно време, улогата на певецот е заменета со адекватен хор. Во овој случај, како певец се смета диригентот на хорот.

Во црквите од грчкото говорно подрачје, певците често носат надворешно расо (егзорасо).[5]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]