Цисплатин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цисплатин
Cisplatin-stereo.svg
Cisplatin-3D-vdW.png
Систематско (IUPAC)
(SP-4-2)-diamminedichloroplatinum(II)
Клинички податоци
Заштитени имињаПлатинол
AHFS/Drugs.commonograph
MedlinePlusa684036
Бременосна
категорија
  • US: D (Доказ за ризик)
Начин на издавање
  • US: само
Начин на
примена
Intravenous
Фармакокинетички податоци
Биорасположливостcomplete
Врзување за белковините> 95%
Полувреме на елиминација30-100 часа
ЕкскрецијаRenal
Назнака
CAS-број15663-27-1 Yes check.svgОк
ATC кодL01XA01
DrugBankDB00515 Yes check.svgОк
ChemSpider76401 X mark.svgН
UNIIQ20Q21Q62J Yes check.svgОк
KEGGD00275 Yes check.svgОк
ChEBICHEBI:27899 Yes check.svgОк
ChEMBLCHEMBL2068237 X mark.svgН
PDB ligand IDCPT (PDBe, RCSB PDB)
Хемиски податоци
ФормулаCl2H6N2Pt
Моларна маса300.01 g/mol
 X mark.svgНYes check.svgОк (што е ова?)  (провери)

Цисплатин е лек кој се користи во хемотерапија.

Се употребува при некои видови на рак: саркоми, ситноклеточен карцином на белите дробови, лимфоми. Несаканите ефекти вклучуваат: нефротоксичност, невротоксичност, гадење, повраќање и др.