Прејди на содржината

Цеко Стефанов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цеко Стефанов
македонски поет, прозаист, драмски автор, новинар и публицист
Роден/а27 септември 1907
Кочани, Македонија
Починат/а20 септември 1927
Скопје, Македонија
Занимањепублицист

Цеко Стефанов – Попиванов (Кочани, 27 септември 1907Скопје, 20 септември 1944) — македонски поет, писател и новинар. Во 1943 година одиграл контроверзна улога во убиството на 13 симпатизери на НОБ и партизани од страна на бугарските окупациски сили.

Животопис

[уреди | уреди извор]

Рано се приклучува кон работничкото движење. Во 1926 година учествува на Вториот конгрес на СКОЈ во Виена.

Заедно со Чедомир Миндеровиќ во 1932 година ја објавува збирката поезија „Документи“, а во 1933 година ја објавува својата најзрела поетска творба, репортажната поема „Мата Теглач“. Критиката доста поволно ја оценува оваа поема, но набрзо неговиот татко Стефан Попиванов е уапсен од Сталиновата полиција во СССР како агент-провокатор и како реакција на тоа левоориентираните публикации во земјата му ги затвораат вратите на Стефанов. Во 1938-1939 година ја пишува драмата „Земјата“ на македонски народен јазик, во 1940 година, заедно со Радослав Гогиќ, ја објавува репортажата „Поданици на ничијата земја“ (за фашистичкиот прогон на Евреите), а во 1941 година објавува избор од својата поезија под наслов „Оризови полиња“.

Во 1930-тите соработува со повеќе весници и списанија („Луч“, „Вардар“, „Штампа“, „Правда“), уредник е на „Јужни задругар“, а пишува и за бугарски весници. Одржува блиски контакти со Кочо Рацин, Јован Поповиќ, Антун Колендиќ и Бранко Лазаревиќ. Главно пишува на српски јазик, но и на македонски и бугарски.

На 22 септември 1943 се приклучува на Шарскиот партизански одред. Во одредот не останува долго и бега од одредот на 18 октомври. Оди во бугарската полиција и дава податоци за одредот и за заднинската организација врз основа на кои на 21 октомври е извршена акција на бугарските окупациски сили во која загинуваат 13 симпатизери на НОБ и партизани.

По акцијата Стефанов е држан еден месец во затвор по што е испратен во Бакумскиот манастир во Пазарџик. На 10 јуни 1944 година се враќа во Скопје, а на 20 септември, непосредно пред ослободувањето на Скопје, се самоубива.

Син е на Стефан Попиванов и брат на Малина Попиванова. Татко е на сликарот Златко Стефанов.

Во 1996 година Блаже Ристовски ја објавува неговата драма „Земјата“.[1]

Литература

[уреди | уреди извор]