Ходмезевашархеј

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ходмезевашархеј или Вашаршеј (претходно Hódmezovásárhely; унгарски: Hódmezővásárhely, романски: Ioneşti), е град во округот Чонград во унгарскиот регион на Големиот јужен обичен регион . Округот се наоѓа во близина на Сегед (20 километри оддалеченост), така што Ходмезевашархеј е еден од најголемите градови во Унгарија а да не е окружно седиште.

Позиција[уреди | уреди извор]

Ходмезевашархеј се наоѓа во источниот дел на централната Панонска рамнина, во близина на реката Тиса . Од првиот најголем град Сегед е оддалечен 20 километри североисточно.

Историја[уреди | уреди извор]

Има остатоци од праисторијата и за оваа област се смета дека е населено веќе 6000 години. Во осмиот век Унгарците се населиле во овие простори, приближувајќи им се на словенските племиња кои се занимавале со земјоделство.

Во доцниот среден век, во околината на денешниот град се формирале неколку села, кои подоцна формирале населба. Првите јасни информации за постоењето на градот се во 1437 та година . Понатамошниот развој на градот бил прекинат со турските освојувања во Панонската рамнина и градот паднал под нивна власт во 1542 година.

Романците од Ердеj дошле тука масовно и се населиле во 1816-1817 година..[1] Неволјата наречена глад по незгодната година ги натерала да го сторат тоа. Сепак, нивната населба ја сменила демографската слика а тоа довело до расправија меѓу православните жители.

По пристигнувањето на надлежните органи од Хабсбург, во просториите на Ходмезевашархеј градот бил во сопственост на семејството Карољи повеќе од 100 години. Последователно, градот бил познат како едно од најважните места во револуцијата во 1848/49 година . До крајот на 19 век, градот напредувал брзо, а во 1873 година биле доделени градски права. Тоа било придружено со брза индустријализација и проширување на градските атари. Во тоа време Ходмезевашархеј бил еден од најголемите градови во Унгарија .

Некој „богат човек“ по име Андреј,Јохнон Нудс, починал во Вашархељ во 1890 година, тој немал богато потекло туку подоцна станал богат. Тој го поминал својот живот работејќи и заштедувајќи и не се сменил кога се збогатил - тој останал едноставен,смирен селанец и ги распределил сите свои огромни средства во добротворни цели. Во центарот на градот тој направил убав артески бунар, за самиот себе, којшто чинел 25.000 ф. Господарот по тој повод во 1888 година го крунисал со вредна круна .[2]

Во тој град околу 1870 година бил еден од центрите на назарешката секта, која преку своето учење ги разделил верниците од православието. Оттаму тие системски го ширеле своето јеретичко учење во градското подрачје Карловац: „Кројачи, мелничари, саеџи - крстареле по најдалечните достигнувања и регрутирале луѓе во Назарет, честопати на сурово, лукав начин“.[3]

Во градот од 1867-1870 година гимназијата била потполна, која ја посетувале Срби од околината. Во 1868 година српските студенти во гимназијата формирале студенска група наречена „Пчела“.[4] Во Унгарскиот парламент во 1868 година во тоа време православните Грци коишто до тогаш биле под српската метропола, се разделиле. Дел од тоа бил под новиот романски митрополит, а тоа било грчка црковна општина во Вашархеј.

Во Вашархељ околу 1890 година бил отворен државниот „Институт за обука на забави“, кој работел на унгарски јазик.

Во текот на 20-ти. век историјата на Ходмезевашархеј била обележана со напредок и паднала во зависност од честите војни и тивки периоди помеѓу. Денес, градот е важен индустриски центар, особено прехранбената индустрија.

Население[уреди | уреди извор]

Според проценката за 2017 година, градот имал население од 44,009. Ходмезевашархеј е еден од најголемите градови во Унгарија а да не е во округот на седиштето. Населението се намалува а тоа е поврзано со слабата економија и периферната позиција на главните насоки на развој во земјата.

Богатите Срби пребројувајќи ги српските книги, напишале убава културна историја за себе во градот. Книгата на Исајловиќ за историјата на трговијата ја набавиле во 1816 година од двајца жители на тоа место: Данил Мојсиќ и Илија Антоновиќ.[5] Двајца клиенти на Васарлија нарачале практична книга: Данил Мојсиќ и Теодор Антоновиќ.[6] Во Васархел, купувачи на календарот „Српска пчела“ во 1832 година биле: парохиски свештеник Петар Давидовиќ и трговци Павле Георгијевиќ и Андреј Мојсиќ. Образовната книга за важноста на таткото била нарачана во 1832 година од многу граѓани: парохискиот свештеник Петар Давидовиќ, Андреј Мојсиќ епитроп, потоа трговците - Павле Константиновиќ, Павле Georgeорѓевиќ, Георгије Мојсиќ и учител Матеја Матиќ и неколку ученици и калфи.[7] Тој ја набавил во 1833 година книга за басни, во Стариот Беќи од Павел Антуновиќ од Васарел.[8] Босанските и црногорските херојски песни биле читани во 1833 година.. Претплатата тогаш ја извршиле: поп-Петар Давидовиќ, парохискиот свештеник, дамата на екстремитетите Оросовица, Андреј Мојсиќ трговец и епитроп, Паво Константин Георгиевски трговец, Георгије Мојсиќ трговец и Матија Матиќ-Учител.[9]

Во 1838 година Димитрије Маринковиќ граѓанин на Васархел, објавувал песни и загатки, во српскиот Национален весник во Будимпешта.[10] Контролниот пункт бил честопати нумериран на тоа место, вклучително и во 1843 година за популарна српска книга: Светозар Давидовиќ, ѓакон, Арсение Георгијевиќ, учител и Павле Георгијевиќ, трговец со месо, а останатите се читатели од страна.[11] Во 1847 година, трговецот Павао Георгијевиќ купил сериозна епска книга за неговата ќерка Александра.[12] Претплатник на српска практична книга во1867 година бил жител на Васархел , Павле Џорџевич.[13] Во истата година книгата на волците ја купил локален студент, Иван Пачу.[14]

Според државната шема на православното свештенство во Унгарија од 1846 година. Местото „Мези-Васарли“ има 1076 православни жители. Православната парохиска струка била основана во 1792 година, а црковните песни се чуваат уште од 1793 година. Црквата посветена на празникот на Рождеството Богородица е подигната во 1785-1786 година. Камбанаријата во начинот на доцниот барокен со класиклистички одлики е додадена во 1792 година. Иконите на иконостасот се наоѓаат во почетокот на 19 век. век, и имаат потписи на грчки заради заштитник на Цинчар. За оваа црква беше насликана голема икона на Свети Михаил. Наума со сцени од животот, дело на Теодор Симеон Грунтовиќ, сега изложена во уметничката колекција во Сентандреа.[15] Во парохијата, свештенството го сочинува парохискиот свештеник Петар Давидовиќ, а негов асистент е Капелин Светозар Давидовиќ.[16]

Во Васархел свештениците биле Давидовичани во 19 век. Покрај татко му, парохискиот свештеник Петар Давидовиќ (1829), тој поминал 16 години како капелајн (до околу 1860 година) Стеван - Светозар Давидовиќ (починал 1890 година). Друг син на Петар, исто така свештеник, Костантин Давидовиќ, останал да го наследи како парохиски свештеник - „пастор“ во таа парохија. Во 1893 година, Поп Коста испратил честитка преку весникот, јубилејот на заслужен наставник до неговиот поранешен професор, Никола Вукичевиќ, во Подготвија во Сомбор, потпишувајќи се со „старото момче“. Починал во 1896 година во својата парохија, родното место (роден 1829 година). Дипломирал средно училиште во Васархел, проследено со Карловац Теологија и Подготовка на Сомбор - со голем успех. Помина точно 40 години како парохиски свештеник, прво капелански и парохиски свештеник на неговиот татко. Во храмот богослужба го извршил иден познавач, на: „Словенечки, грчки и романеск, и проповедал по потреба на унгарски јазик“ (! ), за кој, наводно, зборувале сите локални православни. Некрологот исто така наведува: „Тој беше добар Србин, научен човек и одличен свештеник и бранител на Св. Православие “.[17]

Еден известувач ја спомнал ситуацијата: „ова е местото каде што живеат Грците“. Ходмезевашархеј и другите околни места во тоа време припаѓале на новата романска Арапска епархија. Србите останале одвоени од другите сонародници, сконцентрирани во „српската“ епархија на Темишвар. Еден Србин, член на црковната општина, Петар Дозиќ, одговори, тврдејќи дека некој може да помисли дека тоа е „друга Атина на Грција“, што не е точно, затоа што таму живеат Срби и Грци. Тоа беше во 1881 година во градот 395 Романци и 72 души на Грци и Срби.[18] Другите Срби исто така беа домородни, но на крајот се одродија. Србите секогаш биле во црквата и helping помагале, од кои има докази: средното ѕвонче на кулата е нивни подароци, како и скоро сите внатрешни црковни украси. Доаѓањето на Романците стана мнозинство во средината на 19 век и врз основа на тоа тие самите ја бараа црквата, а Србите и Грците, како домородни „основачи“, ги бранеа своите првични права. Службениот одбор требаше да дојде во Ходмезевашархеј, а откако ќе се утврди ситуацијата, подгответе ја партицијата.[19] Во 1869 година, во Вашингтон, српското младинско здружение „Пчела“, кое приложило 6 f. придонес за Српскиот народен театар во Нови Сад.[20]

Во 1846 година национално верско училиште со само пет ученици подучени од наставникот Емануел Јовановиќ.

Таа починала во тој град во јануари 1881 година, Јованка Силарди инаку родена како Мери Лота, на 80-годишна возраст. Оставила по тестаментот 2000 фунти како подарок до српскиот училиштен фонд таму.[21] Во 1885-1888 година. помош добила сиромашната српска народна учителка во Васархел, Димитрије Адамовиќ.[22] Постоела српска православна црковна општина на местото кое скоро исчезнало во почетокот на 20 век. Но, нејзиниот имот беше достоен за внимание и изнесувало над 100.000 круни на капитал. Еден од последните членови на таа црковна општина побарал епархијата „Темишвар“ да го преземе тој главен град. Меѓутоа, поради влошувањето, Романците дознале за имотот и започнале тужба во 1898 година, барајќи да одземат дел од тој имот. Спорот во 1903 година не бил завршен.[23]

Според српски извор од 1905 година Ходмезевашархеј е независна црковна општина под јурисдикција на српскиот патријарх или епископ Темишвар. Во тоа време имало 499 православни христијани, од кои само 23 биле Срби. Вкупно 52 лица биле Романци и православни додека останатите се состоеле од „Унгарци“. Вистинските православни народи исчезнале. Останала само „убава предност“. Парохијата ја управувал таа година синот на д-р Петронија Трбојевиќ монахиња.[24]

Тоа било во Васархел околу 1925 година. Еден Унгарец, поранешен католички свештеник го назначил православниот парохиски свештеник. Станува збор за д-р Владислав Винер, кој се преобратил во православната вера и се посрамотил. Едноставно немало луѓе на местото што знаеле српски јазик или зборувале за Срби, а останатите биле православни. Така се оживува практиката (во неколку поранешни српски места на богослужба во Унгарија) дека службата во храмот се изведува на црковно-словенски јазик, а проповедта се одржува за нив на разбирлив јазик - унгарски.[25] Ова беа почетоците на новата, унгарска православна црква, чии мисионери се подготвуваа со српскиот владика во Ниш.

Српската црква на Богородица во Васархел постои на почетокот на 21 век и се наоѓа во центарот на градот. Сега во ѕидот на храмот има седум надгробни плочи, со стари епитафи напишани на различни јазици. Четири од нив се на словенско-српски јазик. Таа е во сопственост на нашата црковна заедница, а во неа се сместени гробишта, параклис посветен на св. Царот Константин и Св. до царицата Јелена. Спомениците се понови од 20-ти. век, а само два или три се со епитафите на српски јазик.[26]

 1. "Застава", Пешта 1866. године
 2. "Мале новине", Београд 1890. године
 3. "Српски сион", Карловци 1894. године
 4. "Матица", Нови Сад 1868. године
 5. Димитрије Исајловић: "Историја трговине од почетка света до наши времена", Будим 1816. године
 6. Прокопије Болић: "Словар виноделца", Будим 1818. године
 7. "Отац или мисли чедољубивог оца", превод, Карловац 1832. године
 8. Исидор Стојановић: "Нравоучителне басне", Пешта 1833. године
 9. Сима Милутиновић: "Пјеванија црногорска и херцеговачка", Будим 1833. године
 10. "Сербскиј народниј лист", Будим 1838. године
 11. "Златотворно село" од Чокеа, превод на српски, Сегед 1843. године
 12. Јоксим Новић: "Лазарица, или Бој на Косову између Срба и Турака, на Видов-дан 1389. године", Нови Сад 1847. године
 13. Ђорђе Рајић: "Вођа при газдовању српском народу", Нови Сад 1867. године
 14. Вук Ст. Караџић: "Живот и обичаји народа српскога", Беч 1867. године
 15. "Нин", специјални додатак, Динко Давидов, Београд 1990. године
 16. Reesch de Lewald, Aloysius: "Universalis schematismus ecclesiasticus venerabilis cleri orientalis ecclesiae graeci non uniti ritus regni Hungariae partiumque eidem adnexarum, necnon magni principatus Transilvaniae, item literarius, seu nomina eorum, qui rem literariam et fundationalem scholarem ejusdem ritus procurant ... pro anno ...", Buda 1846.
 17. "Школски лист", Сомбор 1896. године
 18. "Застава", Нови Сад 1881.
 19. "Застава" Пешта 1866. године
 20. "Застава", Пешта 1869. године
 21. "Школски лист", Сомбор 1881. године
 22. "Школски лист", Сомбор 1885. године
 23. "Српски сион", Карловци 1903. године
 24. Мата Косовац: "Српска православна митрополија Карловачка по подацима из 1905. године", Карловци 1910. године
 25. "Време", Београд 1926. године
 26. Српски институт, интернет база података, Будимпешта

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]