Фридрих де ла Мот Фуке

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фридрих Хајнрих Карл де ла Мот, Барон Фуке (12 февруари 177723 јануари 1843)

Фридрих Хајнрих Карл де ла Мот, Барон Фуке (12 февруари 177723 јануари 1843) — германски писател од романтистичкото движење, автор на неколку фантастични новели и романи, од кои особено се истакнува „Ундина“, издадена во 1811 година, до денес еден од најшармантните примероци на German Märchen (Германски саги) — жанр популарен во овој период.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]