Флора (божица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Теми во римската митологија
Важни богови:
Легендарна историја
Римска религија
Грчки/римски мит споредени
Други рустикални богови:

Во римската митологија, Флора била божица на цвеќињата и пролетта. Додека Флора била релативно ниж лик во римската митологија, заради тоа што била една од неколкуте божици на плодноста и заради нејзината поврзаност со пролеетта, таа сепак играла некоја улога, посебно при доаѓањето на ова годишно време. Нејзиниот фестивал, Флоралии се одржувал во арпил или рано во мај и го симболизирал обновувањето на животниот циклус. карактеристики на овој фестивал биле играњето, пеењето и цвеќињата. Нејзиниот грчки еквивалент била Хлора. Флора била омажена за Фавонј, богот за ветерот. Заради нејзината поврзаност со растенијата, поимот „флора“ на македонски се однесува на растителниот свет.

Флора добила на поголемо значење во неопаганската обнова кај Ренесансните хуманисти одколку што имала во Стариот Рим.

<gallery> Податотека:Flora (Museum of Bordeaux).jpg|Флора или Хеба, од Марија Луиза Елизабета Виже-Лебрун File:PosagFloryWSzczecinie.jpg|Флора статуа во Шчеќин, Полска File:Font de la deessa Flora estàtua, Albereda de València.JPG|Флора статуа во Валенсија, Шпанија <gallery>