Федир Манајло

Од Википедија — слободната енциклопедија

Федир Манајло (украински: Федір Манайло, 1910–1978) ― украински уметник од територијата на денешената Закарпатска Област, под влијание на експресионистичкото движење. Територијата на денешната Закарпатска Област во тоа време дел од Австроунгарија, подоцна дел од Чехословачка и Унгарија до 1945 година.

Манајло студирал на Уметничкото и техничкото училиште во Прага кај Брунер. Тој ја посетил Франција во 1930 година, патувајќи во Париз, Марсеј и Лион. Од 1937 до 1945 година предавал украсна уметност во Трговското училиште во Ужхород, пред да продолжи да предава во Уметничката школа во Ужхород. Почнувајќи од 1940-тите, Манајло сликал жанровски сцени на Закарпатија.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Spirit of Ukraine: 500 Years of Painting. Winnipeg Art Gallery. 1991, pg. 322 ISBN 0-88915-163-6.