Ум Ар-Расас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Ум Ар-Расас*
Светско наследство на УНЕСКО
Држава Јордан
Тип
Критериуми i, iv, vi
Навод 1093
Регион** Арабија
Записно минато
Запис 2004  (28th заседание)
* Име според официјален запис на списокот.
** Регион според класификацијата на УНЕСКО.

Ум Ар-Расас (арапскиأم الرصاص) е археолошки објект кој се наоѓа во Јордан и содржи останки од времето на Римската империја, Византија и почетокот на муслиманската цивилизација. Поголемиот дел од овој археолошки тип сѐ уште не е испитан ниту раскопан. Досега има се има откриено неколку цркви. Во 2004 година бил вклучен во |списокот на УНЕСКО во 2004 година.

Најважниот пронајдок е мозаикот од црквата Свети Стефан. Тој бил направен во 785 година, а откриен во 1986 година. Тој е и најголемиот зачуван мозаик во Јордан. Во централен план се изобразени сцени од лов и риболов.