Триметиламин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Триметиламин[1]
Skeletal formula of trimethylamine with all implicit hydrogens shown
Ball and stick model of trimethylamine
Ball and stick model of trimethylamine
Spacefill model of trimethylamine
Spacefill model of trimethylamine
Назнаки
75-50-3 Ок
3DMet B00133
Бајлштајн 956566
ChEBI CHEBI:18139 Ок
ChEMBL ChEMBL439723 Ок
ChemSpider 1114 Ок
EC-број 200-875-0
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C00565 Н
PubChem 1146
RTECS-бр. PA0350000
UNII LHH7G8O305 Ок
ОН-бр. 1083
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Colorless gas
Мирис Ichtyal, ammoniacal
Густина 670 mg mL−1 (at 0 °C)
Точка на топење
Miscible
log P 0.119
Парен притисок 91.74 kPa (at 21 °C)
95 μmol Pa−1 kg−1
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−24.5–−23.0 kJ mol−1
Опасност
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS02: Запаливо GHS05: Разјадливо GHS07: Извичник
Сигнални зборови
Опасност
Изјави за опасност
H220, H315, H318, H332, H335
Изјави за претпазливост
P210, P261, P280, P305+P351+P338
NFPA 704
2
4
0
Температура на запалување {{{value}}}
Граници на запалливост 2–11.6%
Смртоносна доза или концентрација:
500 mg kg−1 (oral, rat)
Слични супстанци
Слични amines
Слични супстанци
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Триметиламин е органско соединение со формула N(CH3)3. Овој безбоен, хигроскопен, и запалив терциерен амин има силен мирис на риба во мали концентрации и на амонијак во поголеми концентрации.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Merck Index, 11th Edition, 9625.